JUNAK MEĐU VOĆEM

Jeste li znali za sve super moći šipka?

07.11.2013 u 10:35

Bionic
Reading

Nar, mogranj ili šipak jedan je od idealnih jesenskih plodova jer ima mnoge prednosti za zdravlje, ukusan je i dugo traje

S čak šestotinjak jarkocrvenih sočnih sjemenki šipak obično ima od pet do 12 centimetara. Iako dolazi iz Azije, uzgaja se u čitavom Sredozemlju, kao i Sjevernoj Americi. Sezona šipka počinje u rujnu i traje sve do siječnja

Razna istraživanja do sada su pokazala da šipak ima bogatstvo antioksidanata, a  povećana konzumacija štiti kardiovaskularni sustav, utječe na usporavanje artritisa, ali dobro djeluje i na prostatu, krvni tlak, Alzheimerovu bolest, plodnost i starenje općenito. I sok od šipka ima mnoge blagodati za naš organIzam. Neke su studije tako pokazale da pomaže u borbi protiv anemije, raka prostate, bolesti srca i smanjuje razinu LDL (lošeg) kolesterola.

Jedete li šipak, tijelu ćete osigurati puno vitamina C te veću količinu folne kiseline i vitamina A i E, a od minerala ima puno kalija. Budući da ima visoku razinu vitamina C, ima i snažno protuupalno djelovanje, a može biti od pomoći i osobama koje boluju od astme.

Plod šipka možete čuvati na sobnoj temperaturi. Za dulje skladištenje spremite ga cijelog u hladnjak, a očišćen, odnosno zrnca, možete i zamrznuti.

Ako ponekad odustanete od sočnih bobica jer vam je teško čistiti šipak, evo brzog i jednostavnog rješenja