obrok bez premca

Jeste li znali da su ju ljudi kuhali prije više od 20.000 godina ili da je prvi restoran nastao upravo zahvaljujući juhi? Evo zašto bismo svi trebali jesti više juhe!

02.12.2020 u 08:14

Bionic
Reading

Bez obzira na to gdje se nalazili u svijetu, nemale su šanse da ćete naići na čitav dijapazon juha tipičnih za lokalnu kuhinju kulture u koju ste zalutali. Što nimalo ne čudi, s obzirom na to da je juha jedan od najstarijih obroka koji ljudi konzumiraju od pamtivijeka. I kad kažemo pamtivijeka, onda to doslovno mislimo

Prvi su juhu naime kuhali i jeli Kinezi i to prije čak 20.000 godina. Otkriće je to koje je nedavno iznenadilo i same arheologe i povjesničare hrane koji su vjerovali da su ljudi počeli kuhati juhu prije svega 5000 godina, odnosno u trenutku u kojem je čovjek otkrio lonce dovoljno otporne na vatru da se u njima satima krčka taj najkrepkiji među obrocima.

No juha se kuhala čak i u manje razvijenim sredinama – jer, nemojmo zaboraviti, drevna kineska civilizacija dugo je držala primat najrazvijenije na svijetu. Sve što je bilo potrebno da bi se skuhala juha bez lonca bila je rupa u zemlji obložena životinjskom kožom, u nju bi se stavila posuda i bacilo u vodu nekoliko komada vrelog kamenja. Arheološka su istraživanja pokazala kako je ovaj način kuhanja juhe bio prilično raširen na području zapadne Europe i to još prije 25.000 godina! A čini se da su još i neandertalci mnogo prije toga bili primorani kuhati juhu kako bi preživjeli.

Antropolozi, inače, smatraju da je samo kuhanje kao aktivnost starije od 300.000 godina. No vratimo se mi juhi nekoliko tisućljeća bliže našem vremenu. Sadržaj juha je s vremenom evoluirao jer se kuhanje pokazalo znatno učinkovitijom i ukusnijom alternativom pečenju nad otvorenom vatrom.

Naši su preci stoga najvjerojatnije jeli juhe koje bismo mi danas prije povezali s kašama. U njih bi stavljali cjelovite žitarice, povrće, meso, začinsko bilje, a ponekad i sušeno voće. Nutritivna vrijednost juhe ovisila je, naravno, o građanskom sloju kojem je kuhar pripadao. No, bez svake sumnje, juhom su se krijepili i bogati i siromašni, a juhe kakve znamo danas počele su se kuhati negdje u srednjem vijeku, kad su s ostatkom velikih otkrića u Europu stigli začini iz dalekih i egzotičnih zemalja, a koji su dvorskim kuharima otvorili vrata vrlo profinjenim i ekstravagantnim okusima.

Još jedna povijesna činjenica koju vjerojatno niste znali to je da je nastanak restorana direktno povezan s juhom. Točnije, juha je bila jedna od prve tople street food hrane. Francuzi su naime u 16. stoljeću terminom restauratif krenuli označavati juhu koja se prodavala na uličnim štandovima. Značenje riječi također je vrlo znakovito i svakako povezano s jednom od glavnih karakteristika juhe – njenim regenerativnim svojstvima. Juha se već tada promovirala kao jelo koje vraća energiju i liječi od bolesti.

A poznato je čak i ime čovjeka koji je pokrenuo restoranski biznis s juhom – bio je to stanoviti monsieur Boulanger. On je svoje goste krijepio restauratifom i jajima. Vjerojatno nije znao da će svojom skromnom ponudom nadjenuti ime mjestima koja ljudi danas pohode zbog mnogo više hedonističkih pobuda, restoranima. Čudi li stoga to da je prvi luksuzni restoran otvoren upravo u Francuskoj? Bilo je 1786. godine, a kuhari zaposleni u tom restoranu usavršili su recepte za juhe podijelivši ih u dvije skupine – svijetle juhe, na francuskom le consommé ili boullions, i guste juhe, poznatije kao purées, veloutés ili bisques.

Sljedeća prekretnica, kad je juha u pitanju, dogodila se 1897., kad je kemičar John T. Dorrance otkrio recept za juhu iz vrećice. Ovaj je tip juhe zbog svoje praktičnosti i jednostavnosti pripreme vrlo brzo stekao popularnost diljem svijeta. Najprije među putnicima koji su tu juhu zvali džepnom juhom, a zatim i vojnicima koji su se toplom juhom iz vrećice krijepili na frontu.

Zašto bismo trebali jesti više juhe?

1. Juhe su zdrave

Ukoliko ne pretjerate s maslacem ili vrhnjem za kuhanje, juhe su zapravo jako zdrave jer obično sadrže preporučenu dnevnu dozu povrća i cjelovitih žitarica. Bez obzira na godišnje doba u kojem se nalazili, uvijek se može pronaći kvalitetnog povrća za ukusnu juhu.

2. Juhe su pristupačne i jednostavne za pripremu

Juhe ne iziskuju puno truda ni vještine kad je u pitanju njihova priprema. U principu bacite povrće u lonac i gotovi ste. Osim toga, juhe su prilično isplative investicije s obzirom na omjer uloženog i dobivenog!

3. Juhe hidratiziraju tijelo

Tijekom zimskih mjeseci nije neuobičajeno piti manje od preporučenoga, a budući da su juhe pune tekućine, sjajan su izvor vode koju naše tijelo treba za normalan rad.

4. Juhe pomažu u jačanju imuniteta

Postoje znanstveni dokazi da određene juhe pomažu ne samo pri prevenciji bolesti, nego neke bolesti čak i liječe! Namirnice poput luka, češnjaka, celera i mrkve obiluju vrijednim nutrijentima, a tople juhe pomažu i pri ublažavanju grlobolje.

5. Juhe djeluju smirujuće na tijelo

Tanjur tople juhe pruža nam nevjerojatno dobar osjećaj. Topla juha pomaže pri problemima sa stresom i anksioznošću jer djeluje smirujuće na naše tijelo. Osim toga, podiže našu energiju, a samim time doprinosi poboljšanju raspoloženja.

Prehrambena je industrija silno napredovala otkako je juha u vrećici postala popularna. Danas bez juha u vrećici teško možemo zamisliti svoj radni tjedan. Suvremeni čovjek naime živi mnogo užurbanijim ritmom od svojih predaka pa su mu brzi, praktični i nutritivno vrijedni obroci neophodni životni suputnici. Bez obzira radi li se o toplom predjelu onih dana kad vam se jede nešto fino, toplo i na žlicu, a ne čeka vam se satima da juha prokrčka do savršenstva ili vam samo treba tanjur vruće okrepe nakon stresnog radnog dana, Podravka Bogate juhe nameću se kao savršen izbor.

U ovim će bogatim juhama u istoj mjeri uživati gurmani istančanih okusnih pupoljaka i zaljubljenici u zdravu prehranu jer su ove juhe bogate zdravim cjelovitim žitaricama, što ih čini nutritivno izrazito vrijednima. Riječ je o juhama koje slijede najnovije svjetske trendove – što recepturom, što prirodnošću i kvalitetom namirnica koje koriste, što iskustvom korištenja.

Podravka Bogate juhe dolaze u tri izvedbe, a bez obzira na izbor koji donesete, uz Podravka Bogate juhe uživat ćete u zasitnom, žitaricama i povrćem bogatom glavnom jelu koje neće nahraniti samo vaše tijelo, već će svojom toplinom okrijepiti i vaš duh.

Koliko je dobra juha važna, znali su još i stari Rimljani te bi gladijatorima prije borbi za snagu servirali jela na bazi ječma. Riječ je o žitarici s iznimno visokim sadržajem vlakana te koja usto obiluje neophodnim mineralima i vitaminima. A zbog niskog glikemijskog indeksa za njome redovito posežu i svi oni koji teže uravnoteženoj prehrani.

I upravo je ječam baza Bogate juhe s ječmom i povrćem. Uz ječam, koji je sjajan izvor minerala, u ovoj se okusom bogatoj juhi nalazi još povrće poput poriluka, krumpira, luka i rajčice. Ako ste pak od onih koji ne priznaju obrok bez mesa, onda ćete se osobito razveseliti kad čujete da je svoje mjesto u ovoj juhi pronašla i sušena mesnata slanina.

Za sve one koji svoju dnevnu dozu proteina crpe iz onih biljnog porijekla tu je Podravka Bogata juha s 5 žitarica. Ječam, pir, zob, heljda i quinoa ovu juhu čine nutritivno bogatom dok joj pomno birano povrće daje nenadmašan okus. Quinoa je, recimo, odličan izvor proteina koji usto ne sadrži kolesterol te je u potpunosti bezglutenska namirnica dok je pir zbog svojih blagotvornih svojstava jedna od žitarica koje se najdulje koriste u prehrani ljudi.

Gurmani će pak doći na svoje uz Podravka Bogatu juhu s vrganjima i heljdom. Vrhunski okus sušenih vrganja uparen je u ovoj juhi sa supernamirnicom koja se može pronaći u svim kuhinjama sjeverne polutke. Heljda se naime, zahvaljujući svojem visokom sadržaju minerala i antioksidanata, svrstala u kategoriju superžitarica, a sjevernjacima je osobito draga i zbog toga što tijekom hladnih zimskih dana zagrijava organizam.

Sve što vam preostaje jest izabrati svoju omiljenu juhu, strpjeti se nekoliko minuta dok se ne skuha i prepustiti se toplom osjećaju ugode kojim obiluje samo tanjur vruće bogate juhe. A u međuvremenu, dok čekate da vaša juha proključa, više o Podravka Bogatim juhama potražite OVDJE. U slast!

Prilog je napravljen u produkciji tnative tima tportala u suradnji s Podravkom te u skladu s najvišim profesionalnim standardima.