SLANA KUHARICA

Jeste li već probali vlašku pitu? Ovo preukusno jelo osvojit će vas na prvu

  • Autor: I. B. T.
  • Zadnja izmjena 07.05.2020 11:23
  • Objavljeno 07.05.2020 u 11:23
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Natasha Breen / Alamy / Alamy / Profimedia

Ovo slasno jelo zasigurno će vas oduševiti. Vlaška pita od lisnatog tijesta priprema se originalno s mladim lukom i svježim sirom, no u nju možete staviti apsulutno svo zelenilo puput špinata i poriluka, a umjesto svježeg sira možete dodati slaninu ili ribani sir. Neki ovo jelo rade i s mljevenim mesom, a ukoliko niste vješti s tijestom, vlašku pitu uvijek možete napraviti i s kupovnim lisnatim tijestom

Tijesto je mekano i narednog dana, no sumnjamo da će do sutra išta ostati, jer vlaška pita osvaja i velike i male. Jelo je idealno za ručak, večeru ili doručak i vrlo praktično za serviranje kada imate veće društvo na okupu. Isprobajte recept i uvjerite se koliko je ukusna vlaška pita.

Sastojci

Za tijesto:

  • 600 g brašna
  • 2 žličice soli
  • 30 g kvasca
  • vode koliko je potrebno da dobijete tijesto

Za nadjev:

  • svježi sir za pite
  • 6 glavica mladog luka

Za premaz:

  • 200 g maslaca
  • sezam
  • 4 žumanjka
  • crvena paprika

Priprema

  • Zamijesite tijesto i podijelite ga na šest dijelova. Ostavite tijesto da odstoji 15 minuta.
  • Razvaljajte svaku kuglu tijesta na tanko. Svaku koricu tijesta premažite otopljenim margarinom.
  • Pomiješajte svježi sir i sitno narezani mladi luk (samo zeleni dio koji ste prethodno posolili i promiješali) kojim ćete premazati kore.
  • Nanesite na koru i drugom preklopite. Ponovite postupak sa svim korama (na zadnju koru ne ide nadjev).
  • Tako poredano i napunjeno tijesto razvaljajte u četvrtasti oblik veličine tepsije.
  • Zadnju koru premažite žumanjkom i posipajte sezamom i crvenom paprikom. Sezam utisnite u tijesto.
  • Narežite tijesto na dva prsta debele trake. Svaku traku uvijte (jednu stranu motajte ulijevo, a drugi kraj u desno) i položite u nauljeni pleh.
  • Premažite ponovno žumanjkom i pustite da tijesto prije pečenja odstoji 30 minuta.

Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva. Nakon što stavite tijesto, smanjite temperaturu na 180 stupnjeva i pecite 30-35 minuta.

U slast!

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!