RECEPT KOJI ĆE VAS ODUŠEVITI

Jeste li već isprobali jaja u čistilištu? Ovo jelo savršen je obrok za sve koji vječno žure

14.05.2020 u 11:12

Bionic
Reading

Od same pomisli na ovo jednostavno i ukusno jelo rastu nam zazubice! Jaja u čistilištu tradicionalno je talijansko jelo koje potječe iz Napulja i ima vrlo zanimljivu priču, a milijuni ljudi diljem svijeta obožavaju ga jer je zdravo i super brzo za pripremu

Jaja u čistilištu, originalno zvana 'uova in purgatorio', jelo je koje stiže iz Italije, točnije iz Napulja - grada bogate povijesti i tradicije. Ondje stoljećima postoji kult 'duša iz čistilišta' (anime pezzentelle), koji je vidljiv iz brojnih sakralnih umjetničkih djela na kojima su prikazane prikaze u bijelom koje pate u mukama paklenog ognja.

Otuda i inspiracija za ovo jelo koje, kad bolje razmislimo, uistinu vjerno oslikava te scene. Umak od rajčice predstavlja vatre čistilišta, dok jaja, odnosno bjelanjak, predstavlja duše koje žude za pročišćenjem i odlaskom u raj.

Jaja pripremljena na ovaj način idealna su zamjena za već svima dosadnu kajganu, a čim isprobate ovo jelo obećavamo vam da ćete se na prvu zaljubiti u njega. Mnogima su jaja u čistilištu omiljeni doručak ili večera, a ako vječno negdje jurite i žurite, bit će vaš spas u zadnji čas.

Sastojci

  • 1 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 2 češnja češnjaka
  • 3 tanko narezana i nasjeckana fileta inćuna (nije obavezno)
  • 1/2 žlice sjemenki čilija
  • 1 konzervirana rajčica u komadu
  • 2 žlice maslaca
  • soli
  • svježe mljeveni crni papar
  • 1 grančica bosiljka
  • 1/4 šalice svježe naribanog parmezana (plus za posluživanje)
  • 6 jaja sobne temperature
  • 3 lista bosiljka za dekoraciju

Priprema

1. U velikoj tavi na srednje jakoj vatri zagrijte ulje. Dodajte češnjak, inćune i sjemenke čilija. Kuhajte, povremeno miješajući, dok ne zamiriši, otprilike 1 do 2 minute.

2. U tavu dodajte konzervirane rajčice s njihovim sokovima te maslac. Začinite solju i paprom te dodajte grančicu bosiljka. Pomoću kuhače drobite rajčice dok se ne stvori grubi umak. Pirjajte 25 minuta, nastavljajući drobiti veće komade rajčice.

3. Izvadite grančicu bosiljka iz umaka pa umiješajte parmezan. Kuhačom napravite 6 rupa u umaku pa u svaqku od njih dodajte po jedno jaje i pokrijte tavu poklopcem. Kuhajte jaja do željene gustoće, cca. 2 do 3 minute.

4. Maknite s vatre, začinite jaja solju i paprom te ukrasite naribanim parmezanom i sitno sjeckanim bosiljkom. Poslužite s prepečenim i domaćim hrskavim kruhom koji će vam trebati za umakanje.

U slast!