RECEPTI IZ BAKINE KUHARICE

Dosta vam je krumpira i tjestenine? Isprobajte ove dvije namirnice koje će u kombinaciji sa lignjom i sipom biti pun pogodak

  • Autor: N. Sa.
  • Zadnja izmjena 10.05.2020 20:06
  • Objavljeno 10.05.2020 u 20:06
tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Filip Popović

Dosta vam je mesa u obrocima? Zaželjeli ste se morskih delicija? Zašto ne bi isprobali onda recepte koje je s nama podijelio zagrebački restoran Bota Šare, a koji ih priprema na način kako su pripremale naše bake i to s namirnicama koje su, skroz neopravdano, zapostavljene

RAGU OD LIGANJA S PALENTOM

Za četiri osobe:

  • 1 kg Jadranskih liganja srednje veličine
  • 500 g sitno sječene kapule
  • 3-4 režnja češnjaka
  • List peršina
  • List lovora
  • Stonska sol
  • Papar
  • Maslinovo ulje
  • 1dl crnog vina
  • 0.3 dl šalše
  • 0.5 l ribljeg temeljca

Priprema:

Kapulu zažutiti na maslinovom ulju i dodati lignje (cijele), propržiti ih da puste svoj sok, dodati začine i zaliti ribljim temeljcem. Kratko prokuhati, dodati šalšu i crno vino. Kad vino ispari, a ragu dobije željenu i umjerenu gustoću jelo je gotovo. Palenta se skuha u posoljenoj vodi u koju smo dodali malo maslinovog ulja i malo sjeckanog lista od peršina. Vruću ulijemo u željeni kalup i serviramo uz ragu od jadranskih liganja.

tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Filip Popović

ORZOTO OD SIPE

Za četiri osobe:

  • 1 kg očišćene jadranske sipe
  • 500 g sitno sjeckane kapule
  • 3-4 režnja češnjaka
  • List lovora
  • Stonska sol
  • Papar
  • Maslinovo ulje
  • 1 dl crnog vina
  • 0.5 l ribljeg temeljca
  • 0.3 l šalše
  • 100 g ukiseljenog motra
  • List peršina
  • 400 g orza/ječam

Priprema:

Orzo oprati i djelomično skuhati. Dodati maslinovo ulje i ostaviti u tekućini u kojoj se kuhao. Zažutiti luk, dodati sipu rezanu na tanke trakice no ne previše tanke. Začiniti, dodati češnjak i lovor. Kada je djelomično gotovo dodati šalšu, kratko kuhati te zatim dodati vino. Kada vino ispari i sve dostigne umjerenu gustoću dodati orzo i dobro izmiješati. Servirati s malo motra na vrhu orza. Motar je mediteranska samonikla biljka uskih mesnatih listova koja raste gotovo iz kamena. Možemo je kuhati lešo ili je raditi na salatu s maslinovim uljem i češnjakom.

tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Filip Popović

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!