DOBRO RAZMISLITE

Jeste li svjesni da vam ovo uništava vezu?

  • Autor: Ordinacija.hr
  • Zadnja izmjena 12.12.2013 11:37
  • Objavljeno 12.12.2013 u 09:33
muškarac žena svađa

muškarac žena svađa

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Zelenooko čudovište, kako je ljubomoru nazvao Shakespeare, može uskočiti u vaš život bilo kad

Ljubomora nastupa kada osoba osjeti da je njoj vrijedan odnos ugrožen od strane neke druge osobe. Osjećaj je to koji može uništiti vezu, ali i biti signal da je vrijeme za mijenjati sebe i poduzeti nešto u životu što će vas odvesti na višu stepenicu emotivnog razvoja. Umjesto da dozvolite osjećaju da diktira vaš život, kada se pojavi shvatite to kao priliku za rad na sebi i razumijevanje strahova koji bude tu emociju.

Zašto osjećamo ljubomoru?

Terapeuti često objašnjavaju ljubomoru kao posljedicu neke vrste traume u djetinjstvu ili kao simptom psihičkog problema. Istina je također da ljudi koji imaju problema sa samopouzdanjem se često bore s osjećajem ljubomore zbog straha da će ostati bez oslonca i sami.

Ako imamo loše mišljenje o sebi, ako smo nesigurni, ako ne znamo kako zadovoljavati svoje emocionalne potrebe oslanjati ćemo se na druge ljude. Što nam je više pomoći potrebno, više se bojimo izgubiti ljude koji nam pružaju ono što ne znamo kako pružiti sami sebi. Što smo sigurniji u sebe, što imamo bolje mišljenje o sebi to ćemo biti neovisniji o drugim ljudima u pogledu zadovoljavanja tih potreba.

Zapitajte se iskreno, je li moguće kontrolirati drugu osobu? Ne. Nikoga ne možemo spriječiti da nas zamijeni, ostavi ili prevari. Zaista je važno uvijek iznova raditi razliku između onoga što možemo kontrolirati i onoga gdje moramo prihvatiti da nešto ne možemo kontrolirati.

Više o ovoj temi možete pročitati na stranicama Ordinacija.hr.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!