TEST ISTINE

Jeste li radoholičar?

26.04.2012 u 06:48

Bionic
Reading

Znanstvenici su pokušali izraditi test koji mjeri jeste li ovisni o radu. Radoholičari imaju iste simptome kao i svi drugi ovisnici – zanemaruju sve drugo kako bi mogli upražnjavati svoju ovisnost

Pročitajte svaku od predloženih tvrdnji i rangirajte se:
1 - nikad
2 - rijetko
3 - ponekad
4 - često
5 - uvijek

Razmišljate kako da oslobodite dodatno vrijeme kako biste mogli više raditi.
Provodite puno više vremena u radu nego li se od vas očekivalo.
Radite da biste umanjili osjećaje krivnje, nelagode, bespomoćnosti i depresije.
Drugi vam savjetuju da manje radite, ali vi se ne obazirete.
Upadate u stres ako iz bilo kojeg razloga ne možete raditi.
Zanemarujete hobije, slobodne aktivnosti i vježbanje zbog posla.
Radite toliko puno da se to odražava na vaše zdravlje

Ako ste na četiri od ovih sedam pitanja odgovorili (4) 'često' ili (5) 'uvijek', to može ukazivati da ste radoholičar, tako barem kažu znanstvenici sveučilišta u Bergenu.

Budući da BlackBerry i internet mnogima od nas znači sve više i više rada izvan radnog vremena, ovisnost o radu postaje sve učestalija.

Dylan Thomas je rekao: 'Alkoholičarom smatrate osobu koja pije koliko i vi, ali je ne volite.' Je li isto i s radoholizmom? Norveški znanstvenici izradili su skalu koja razlikuje one koji vole raditi od onih koji su razvili ovisnost koja se pretvara u problem.

Bergenska skala ovisnosti o radu' istražuje vrste ponašanja koje se iskazuju kod svih vrsta ovisnosti, od narkomana do alkoholičara, ali su u ovom slučaju vezani uz posao.

Oni koji, na primjer, izbjegavaju druge obaveze kako bi mogli dodatno raditi ili se osjećaju krivima ako ne ostaju na poslu do kasna, mogu sumnjati da su radoholičari.
Ova ljestvica prva je te vrste u svijetu, izjavila je doktorica Cecilie Schou Andreassen sa Sveučilišta u Bergenu, a prenosi Daily Mail. Ona je nastala temeljem testiranja 12.000 radnika iz 25 različitih gospodarskih djelatnosti i utvrđuje ono što ona zove 'sedam temeljnih elemenata ovisnosti'. To su šutljivost, raspoloženje, tolerancija, povučenost, sukob, recidiv i problemi.

Znanstvenici iz Bergena vjeruju da je ovisnost više izražena zato što granica između doma i posla postaje sve nejasnija. Otkako smo stalno dostupni preko mobitela i interneta, sve je teže isključiti se. Također, globalizacija gospodarstva povećava potrebu nekih tvrtki da budu u stalnom kontaktu sa svojim suradnicima koji žive i rade u različitim vremenskim zonama. Svi ti čimbenici utječu na sve veći broj zaposlenih osoba koji su 'prekomjerno vezane za posao' da ih se definira ovisnicima.