ŽRTVE MODE

Jeste li bolesni od odjeće koju nosite?

23.02.2012 u 10:05

Bionic
Reading

Uske traperice mogu izazvati pritisak na živce i probleme s probavom, uski ovratnici košulje možda su razlog vašoj glavobolji, a remen koji ste jako stegnuli pritišće veliki živac koji ide od abdomena do unutrašnjosti bedara… Popisali smo odjeću koja može ugroziti vaše zdravlje

Odjeća, obuća i modni dodaci koji su preuski ili preširoki, preteški ili prekomotni mogu uzrokovati zdravstvene probleme, piše Wall Street Journal. Iako, naravno, odjeća koju danas nosimo nije neudobna poput korzeta iz viktorijanske ere koji su lomili rebra i uzrokovali premještanje unutarnjih organa ili podvezivanja stopala kineskih djevojčica, ponekad nismo niti svjesni koje nevolje može izazvati odjeća.

Evo koje komade možda ne bismo trebali nositi:

Uske traperice
Ne samo da uzrokuju pritisak na živce, uske traperice mogu utjecati i na probavu, zaključio je 1993. američki internist Octavio Bessa u članku objavljenom u časopisu Archives of Internal Medicine. On je uočio kako muškarci srednjih godina pate od abdominalne neugode, zatvora, žgaravice. ‘Dijagnozu sam mogao postaviti lako uspoređujući opseg struka i hlača. Razlika je uvijek bila najmanje 7,5 centimetara’, napisao je dr. Bessa skovavši novi termin ‘sindrom uskih hlača’. Otada su traperice postale još uže, često se upozoravalo da mogu uzrokovati bolove u leđima, gljivične infekcije, te u nekim slučajevima lipoatrophiju semicircularis, stanje kada se oko bedara pojavljuju horizontalne lezije.

Košulje i kravate
Imate glavobolje, zamagljen vid, osjećate trnce oko ušiju, posebno dok ste u uredu? Uski ovratnici na košuljama i kravate mogu, upozoravaju stručnjaci, usporiti cirkulaciju prema mozgu i povećati intraokularni pritisak koji je rizičan faktor za glaukom. Jedna je studija utvrdila da čak 67 posto muškaraca kupuje košulje čiji su ovratnici uži od njihovih vratova. Čvrsto vezane kravate mogu povećati tenzije na leđima i ramenima, a kako se one rjeđe peru od ostalih komada odjeće, mogu prenositi infekcije. Neke su američke bolnice zatražile od svojih liječnika da ne nose kravate.

Donje rublje
Stručnjaci tvrde da 75 posto žena nosi krivi broj grudnjaka. Prevelik grudnjak ne pruža nikakvu podršku grudima, što za posljedicu ima bolove prsiju i leđa, a onaj veličine manje od odgovarajuće urezuje se u kožu. Stručnjaci za fertilitet savjetuju muškarcima koji žele postati roditelji da ne provode puno vremena u uskim biciklističkim hlačicama zbog kojih se podiže temperatura testisa i smanjuje proizvodnja spermija.


Preuske traperice uzrokuju probleme s probavom
Tkanine i deterdženti
Alergije na određene tkanine su rijetke, ali se češće pojavljuju kod nošenja sintetičkih materijala nego kod vune, pamuka ili svile. Češće se razvijaju iritacije koje su posljedica boja, omekšivača tkanine i formaldehida upotrijebljenih u proizvodnji materijala. Operite novu odjeću više puta prije nego što je prvi put odjenete.

Dječja odjeća
Unatoč naporima regulatora da se dječja odjeća učini što sigurnijom, još uvijek se mogu naći zatvarači koji mogu uštipnuti kožu. U novije vrijeme pedijatri upozoravaju na elestičan rub čarapica koji može uzrokovati hiperpigmentaciju koja nije opasna, ali može trajati godinama.

Obuća

Potpetice više od pet centimetara krive su za žuljeve, kurje oči te deformacije stopala. Mogu uzorkovati i Mortonovu neuromu (oštećenje živaca između prstiju), te odumiranje manjih kostiju stopala zbog slabe cirkulacije. Nakon više godina nošenja visokih potpecija nekim se ženama skratila Ahilova tetiva, zbog čega im je postalo izuzetno neugodno nošenje ravnih cipela koje su pak opasne ukoliko nemaju uložaj koji podržava stopalu. Japanke su još gore jer uzrokuju grčenje prstiju, bolove u listovima, a dugoročno mogu uzrokovati probleme s kukovima i gležnjevima.

Ništa manje sigurnija nije niti zimska obuća, posebno čizme s krznenim ili sintetičkom unutrašnjosti koje mogu uzrokovati gljivične infekcije. Dermatolozi savjetuju da ih nosite samo vani te da ih dobro osušite iznutra nakon nošenja.

Velike i teške torbe nošene preko jednog ramena krive kralježnicu. Kiropraktičari savjetuju ženama da ne nose torbe teže od 10 posto svoje težine.