BEZ STRESA

Jeftine dekoracije za smireniji dom

23.06.2011 u 08:00

Bionic
Reading

Dom bi trebao biti mirno utočište, koje vam pruža odmor i relaksaciju kada nakon stresnog dana dođete napokon kući. No jeste li znali da pametnim dekoriranjem svoj dom možete učiniti još ugodnijim i ljepšim za život?


Donosimo vam nekoliko dobrih razloga zašto biste trebali ponovno dekorirati dom, i to na brz i jeftin način. Kako biste pretvorili svoju kuću u raj za opuštanje i relaksaciju, poslušajte sljedeće savjete.

Ulaz
Kako biste odmah, čim kročite u stan, osjetili sreću i olakšanje, na ulaz, u hodnik, stavite neki omiljeni predmet, poput vaze, umjetnine, nečeg što volite i što će vam odmah popraviti raspoloženje.

Organizirajte ulaz i maknite suvišne stvari.
Ukoliko vas odmah na ulazu na policama hodnika dočeka hrpa novina, dobivate poruku da u vašem domu vladaju kaos i obveze, a ne relaksacija. Napravite police ili zanimljive stalke za sve što imate u kući, pa tako iza novine, koje možete organizirati, recimo, u pretince na zidu.

U dnevnoj sobi

Napravite prostora

Nervoza i uznemirenost raste u malim prostorima gdje imate osjećaj da vas stvari guše. Kako biste napravili reda, zapitajte se trebate li stvarno sve stoliće, naslonjače, jastuke, uokvirene slike i jesu li vam stvarno neophodni. Razmislite da stolić obojite u istu boju kao i zid, pa će se na taj način vizualno stopiti i učiniti prostor većim. Također bi bilo poželjno da zidove obojite u svijetle boje koje će prostor učiniti malo većim.

Osvijetlite dio koji vam je nužan
Previše i prejakog svjetla može vam pokvariti smirujuću atmosferu. Koristite snopove svijetla u vidu svjetiljaka samo na onim mjestima gdje je nužno, recimo kod kauča na kojem čitate ili u kutu sobe te na taj način napravite opuštajuću atmosferu. Koristite štedne žarulje iako su malo skuplje, one daju prirodniju svjetlost.

Riješite se suvišnih stvari
Ukoliko imate previše namještaja, ne samo da se možete ozlijediti manevrirajući između stolaca i stolića za kavu, već možete osjećati nervozu zbog toliko sitnica i detalja. Raščistite bar prolaz od kauča do kuhinje i do stola.

Pametno s bojama
Nemojte raditi velike kontraste s bojama. Naime, nesvjesno će jaki kontrasti privlačiti vaš pogled i nećete se moći opustiti. Svakako imajte na umu da je više-manje te koristite samo recimo dvije boje, a pri dekoraciji polica ili stolića izbjegavajte pretrpavanje raznim sitnicama.

Unesite dašak prirode i vanjskog svjetla
Kako biste bili opušteniji i smireniji, lijepo je u dnevnom boravku imati biljku, a efekt vanjskog ugođaja postići ćete ukoliko nasuprot najvećeg izvora svjetlosti, npr. balkonskih vrata, stavite ogledalo koje će prostor još više proširiti i dati mu novu svježinu izvana. Ako su vaša okućnica druge stambene zgrade, objesite slike prirode na zid.


Unesite biljke u prostor
Koristite smirujuće boje
Iako plava i zelena nisu baš idealne boje za dnevni boravak jer spadaju u hladne, one su boje koje smiruju, pa ih možete u dnevni boravak unijeti u detaljima poput jastuka ili svjetiljaka.

Ugasite elektroniku

Kako bi se lakše i bolje odmorili, uklonite televizore i računala iz spavaće sobe. Svjetlost koju oni emitiraju šalje signale mozgu da bude budan.

Unesite malo fantazije u svoj dom
Kako zamišljate raj? Kao pješčanu plažu s palmama, sunčani tropski otok ili kao nepreglednu cvjetnu livadu. Kako biste dočarali malo raja, odabirom materijala poput trstike, pletiva, suncobrana na balkonu možete bar djelić svoje mašte udahnuti u svoj dom.