top četiri nepoželjne biljke

Jednostavan i prirodan način: Kako se riješiti čak i najgoreg korova u vrtu?

03.04.2022 u 15:00

Bionic
Reading

Za lijep, uređen i rascvali vrt ključno je održavanje, a to uključuje i uklanjanje nepoželjnih biljaka koje mogu predstavljati prijetnju prekrasnim cvjetnicama. Evo kako će lako i učinkovito riješiti čak i najgoreg korova u dvorištu

Korov u vrtu je neizbježan. Dok neki, poput jestivih listova maslačka, nude određene prednosti, ako im dopustite da se pretjerano rašire lako će se oteti kontroli. Utren oka mogli bi postati prijetnja ostalom cvijeću, biljkama i povrću ali i postati noćna mora za čupanje i uklanjanje. Vrtni korovi su problematični ne samo zbog narušavanja izgleda vrta nego i zato što se natječu s kultiviranim biljkama, kradući im sunčevu svjetlost, vodu i hranjive tvari iz tla. Neki čak sprječavaju rast biljaka jer ispuštaju otrovne kemikalije u tlo. Srećom, tim dosadnim i vrlo upornim biljkama može se suprotstaviti i na ekološki prihvatljiv način - drugim riječima, bez trovanja tla, lokalnih voda, divljih životinja i ljudi.

Pitate se koji je najbolji način borbe protiv dosadnog vrtnog korova? Za početak, saznajte sve o značajkama biljke koja raste u vašem vrtu, a zatim budite marljivi, brzo djelujete i opskrbite se dobrim vrtnim alatom. Evo nekih od najčešćih korova koji rastu u vrti i najboljih savjeta kako ih se brzo riješiti.

Poljski slak

Ova agresivna višegodišnja loza s vrlo je čest korov koji je ujedno i otrovan. No, nemojte ga pomiješati s ukrasnim slakom, višegodišnjom trajnicom koja daje veće i jače cvjetove. Poljski slak je žilav korov jer se širi iz sjemena i ima nevjerojatnu podlogu. Naime, korijenje mu može biti zastrašujućih 4,5 m duboko u zemlji. Osim toga, bočni korijeni pretvaraju se u sekundarne okomite korijene. Vijesti postaju još gore: kopanje i čupanje može čak doprinijeti širenju ove biljke jer su stabljike vrlo lomljive, a fragmenti korijenja veliki svega 5 cm mogu izrasti u nove biljke.

Širenje ove biljke možete spriječiti ranim iskorjenjivanjem. Za prirodan pristup, iskopajte ili izvadite sadnice (otprilike tri ili četiri tjedna nakon klijanja) prije nego što postanu višegodišnje biljke i nastavite povlačiti kako biste oslabili zaostalo korijenje. Imajte na umu kako poljski slak voli sunčevu svjetlost pa j dobra ideja zemlju pokriti malčem.

Bijela loboda

Ova biljka jedan je od najčešćih korova, a često se nalazi u bujnim povrtnjacima. Bijela loboda nekoć bila cijenjena zbog svojih nutritivnih listova, ali je izgubila naklonost kada je špinat postao popularan. Ovaj korov vrlo brzo raste i može doseći visinu od gotovo jednog metra, a ima sićušne, lagane sjemenke koje se lako nose vjetrom. A tu je i podatak kako prosječna bijela loboda proizvodi oko 70 tisuća sjemenki koje mogu proklijati 20 ili više godina nakon života u tlu. Kada su uvjeti povoljni, bijele lobode bujaju i suludom brzinom se šire, a uz mogu sadržavati virusne bolesti koje se potencijalno mogu proširiti i na druge biljke.

Najbolje rješenje je ukloniti korov prije nego što sazrije i pusti sjeme. Sam korijen je kratak, tako da okopavanje i ručno povlačenje nije previše zahtjevno.

Svračica

Ova biljka niskog rasta, godišnje se širi sjemenom i iz korijena, što joj omogućava stvaranje kolonija. Uspijeva u gotovo svim područjima, a raste od proljeća do ljeta kada je zemlja topla. Budući da je to jednogodišnja biljka, svračica umire kada se pojavi prvi mraz, ali do tada se novo sjeme možda već raspršilo i čeka da proklija sljedeće godine. Naime, sjeme može ostati održivo najmanje 3 godine u tlu.

Stoga je važno je suzbiti ovaj korov dok je mlada trava i prije nego što odbaci sjeme. Ako se već uvukao u travnjak, redovito kosite kako biste spriječili cvjetanje i stvaranje sjemena. U vrtovima pokušajte malčirati, kopati i ručno povlačiti stabljike kako biste ga držali pod kontrolom. Možete čak pokušati zaliti biljku kipućom vodom ili je poprskati octom od 5 posto octene kiseline - ali budite oprezni jer će ove dvije metode spaliti sve ostalo oko sebe, a i vrlo vjerojatno ćete ih morati s vremena na vrijeme ponavljati.

Maslačak

Sa svojim jestivim lišćem i jarko žutim cvjetnim glavicama u proljeće, maslačak vam se zapravo može svidjeti - osim ako, naravno, ne zavlada travnjakom ili vrtnim gredicama. Maslačak ima sjemenke koje se prenose vjetrom i može se sam oprašiti, što znači da je potreban samo jedan cvijet za daljnje razmnožavanje. Također, mogu imati poprilično dubok korijen, što znači da je velika vjerojatnost da će ponovno izrasti.

Ručno povlačenje stabljika ili okopavanje često su beskorisni osim ako se ne ponavljaju redovito zbog dubokog korijenskog sustava. To može eventualno funkcionirati u slučaju skroz mladih stabljika. . Za vrtnu gredicu, debeo sloj malča od 7,5 cm može biti učinkovit, kao i uklanjanje žutih cvjetova prije nego li otpuste sjeme preko cijelog vašeg vrta.

Za prirodno sredstvo protiv korova pokušajte pomiješati jednu žlicu biorazgradivog tekućeg sapuna za suđe 1/4 šalice limunovog soka i jednom litrom octa. Smjesu stavite u bočicu s raspršivačem i poprskajte tako da temeljito prekrijete listove. Ako se maslačak ne smežura u roku od nekoliko sati, ponovite postupak.