POSEBAN UMAK

Jednom kad isprobate ovaj pesto, više nikad nećete posezati za kupovnim

13.06.2025 u 13:58

Bionic
Reading

Bilo uz tjesteninu ili rižu ili uz meso i povrće, pesto je umak koji svi obožavamo. Ipak, ovaj pesto krije mali twist jer vam za njega neće biti potreban bosiljak

Kada pričamo o viralnim gastro hitovima, nemoguće je ne spomenuti ovaj pesto od češnjaka. Da, možda i nije najbolji izbor ako ćete nakon njega ići u društvo, no poželjet ćete sačuvati ovaj recept jer oni koji su ga isprobali tvrde da je savršen!

Međutim, ovdje se ne radi o onom dijelu češnjaka koji vam prvi padne na pamet pri spomenu riječi 'češnjak', već o stabljikama češnjaka.

Stabljike češnjaka možete pronaći na lokalnoj tržnici od sredine proljeća do ranog ljeta, a ovaj često zaboravljeni dio vašem će jelu pružiti pun i bogat okus. Vrijedi napomenuti da 'peteljke' češnjaka imaju nešto oštriji i jači okus, no vrlo sličan okusu češnjeva.

Ovaj pesto je savršen za tjesteninu, prepečenac ili kao dodatak povrću i mesu.

Sastojci za pesto od stabljika češnjaka

  • 100 g štapića češnjaka (mladih, svježih)
  • 50 g orašastih plodova po izboru (pinjoli, orasi ili bademi)
  • 50 g ribanog tvrdog sira (parmezan ili grana padano; za vegansku verziju izostavite sir ili zamijenite veganskom alternativom)
  • 80 ml maslinovog ulja
  • 1 žlica limunovog soka
  • 1/2 žličice soli (ili po ukusu)

Priprema

  1. Operite i narežite štapiće češnjaka na komade od 2-3 cm. Stavite štapiće, orašaste plodove, sir, sol i limunov sok u zdjelu multipraktika. Miksajte dok se sastojci ne usitne i sjedine.
  2. Dok multipraktik radi, polako ulijevajte maslinovo ulje i miksajte dok ne dobijete glatku smjesu. Kušajte i po potrebi dodajte još soli ili limunovog soka.
  3. Prebacite pesto u sterilizirane staklenke ili posudice.
  4. Po želji, zamrznite pesto za kasniju upotrebu – koristite posude za led za manje porcije.