Bilo uz tjesteninu ili rižu ili uz meso i povrće, pesto je umak koji svi obožavamo. Ipak, ovaj pesto krije mali twist jer vam za njega neće biti potreban bosiljak
Kada pričamo o viralnim gastro hitovima, nemoguće je ne spomenuti ovaj pesto od češnjaka. Da, možda i nije najbolji izbor ako ćete nakon njega ići u društvo, no poželjet ćete sačuvati ovaj recept jer oni koji su ga isprobali tvrde da je savršen!
Međutim, ovdje se ne radi o onom dijelu češnjaka koji vam prvi padne na pamet pri spomenu riječi 'češnjak', već o stabljikama češnjaka.
Stabljike češnjaka možete pronaći na lokalnoj tržnici od sredine proljeća do ranog ljeta, a ovaj često zaboravljeni dio vašem će jelu pružiti pun i bogat okus. Vrijedi napomenuti da 'peteljke' češnjaka imaju nešto oštriji i jači okus, no vrlo sličan okusu češnjeva.
Ovaj pesto je savršen za tjesteninu, prepečenac ili kao dodatak povrću i mesu.
Sastojci za pesto od stabljika češnjaka
- 100 g štapića češnjaka (mladih, svježih)
- 50 g orašastih plodova po izboru (pinjoli, orasi ili bademi)
- 50 g ribanog tvrdog sira (parmezan ili grana padano; za vegansku verziju izostavite sir ili zamijenite veganskom alternativom)
- 80 ml maslinovog ulja
- 1 žlica limunovog soka
- 1/2 žličice soli (ili po ukusu)
Priprema
- Operite i narežite štapiće češnjaka na komade od 2-3 cm. Stavite štapiće, orašaste plodove, sir, sol i limunov sok u zdjelu multipraktika. Miksajte dok se sastojci ne usitne i sjedine.
- Dok multipraktik radi, polako ulijevajte maslinovo ulje i miksajte dok ne dobijete glatku smjesu. Kušajte i po potrebi dodajte još soli ili limunovog soka.
- Prebacite pesto u sterilizirane staklenke ili posudice.
- Po želji, zamrznite pesto za kasniju upotrebu – koristite posude za led za manje porcije.