BIBLIOTEKA COLIBRI

Jedinstvena knjiga o Dubrovniku

06.03.2015 u 19:20

Bionic
Reading

U prostoru Laube Biblioteka colibri predstavila je jedinstvenu monografiju, zanimljiv i praktičan vodič kroz bogatu povijest i kulturu Dubrovnika – knjigu 'Colibri Dubrovnik'

Colibri Dubrovnik prva je knjiga u nizu malih dražesnih colibrija, lijep ukras Dubrovnika, koji otvara prozor u zanimljiv svijet što ga je duga povijest oblikovala u ljudima i na kamenu Grada. Iz nje se u nekoliko desetaka sekundi mogu saznati sve važnije informacije o povijesnim građevinama, spomenicima i drugim značajnim objektima u staroj gradskoj jezgri Dubrovnika: o vremenu i stilu gradnje, graditeljima, njihovu značenju za Grad, kao i mnoge zanimljivosti vezane uz njih. U posebnim su poglavljima, pored znamenitih Dubrovčana, opisane divljenja vrijedne zanimljivosti iz života Grada i Republike, kao i njihova glavna obilježja kroz povijest: Knez, Malo i Veliko vijeće, Senat, diplomacija ili Statut

Autor projekta 'Colibri Hrvatska' Zoran Lujo naznačuje kako se iz svih navedenih podataka u knjizi u potpunosti mogu razumjeti veličina duha i onodobne pameti koja je omogućila višestoljetnu slobodu i prosperitet Dubrovnika i Republike u cjelini.

Knjiga sadrži 186 pojmova, jedan pojam - jedna stranica. Većini pojmova pripada mala galerija fotografija, a na priloženom DVD-u, prema redoslijedu pojmova u knjizi, snimljeno je 1.000 novih fotografija koje su po prvi puta objavljene u ovoj ediciji.

Autor projekta navodi kako je knjiga prevedena na engleski, francuski, španjolski, njemački i talijanski jezik. U planu su prijevodi i na druge strane jezike, prvenstveno na ruski, no razmišlja se i o prijevodima na kineski, korejski i japanski jezik.