UKUSNA SLASTICA

Jede vam se nešto slatko? Evo ideje za kolač sa šljivama koji se priprema u tren oka

12.09.2020 u 14:10

Bionic
Reading

Sezona je šljiva, a ovo voće koje je prava riznica zdravlja jer sadrži prirodne šećere, vitamine, vlakna i minerale, savršen je dodatak i mnogim slasticama

Dobro su poznate zdravstvene prednosti šljiva pa tako ovo voće ima najviše beta-karotena, vitamina C i E, folne kiseline, niacina i vitamina B6 te obilje minerala. Ovo voće sadrži i topiva prehrambena vlakna koja pozitivno djeluju na snižavanje kolesterola, a ima i laksativno djelovanje.

Osim što se koristi za fine džemove, kompote, knedle ili kao umak, šljive su idealan dodatak i u ukusnim kolačima. Čak i ako niste vješti u kuhinji, ovaj jednostavni kolač neće biti nemoguća misija.

Sastojci:

180g brašna

80g šećera + jedna velika žlica za posipanje

prašak za pecivo

malo korice limuna za aromu

2 jaja

vanilija

4 velike žlice mlijeka

125g jogurta

85g maslaca rastopljenog

300g šljiva

¼ šalice suncokretovog ulja

Priprema

U zdjeli izmiješajte brašno i prašak za pecivo. U posebnoj zdjeli izmiksajte jaja sa šećerom te im dodajte naribanu koricu limuna, vaniliju te polako miješajući dodajte ulje. Miksajući na nižoj brzini dodajte jogurt i mlijeko te trećinu brašna, a zatim i ostatak brašna te izmiješajte dok se smjesa ne sjedini i postane glatka. Polovicu opranih šljiva, kojima ste prethodno uklonili koštice, uvaljajte prvo u brašno te ih onda ubacite u tijesto jer ćete tako spriječiti da potonu na dno.

Smjesu istresite u prethodno namašćen i pobrašnjen kalup te na vrh dodajte drugu polovicu šljiva. Silikonskom spatulom lagano izravnajte smjesu te pospite jednom žlicom šećera.

Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva na 40-45 minuta.

Kad se ohladi možete ga posuti šećerom u prahu i poslužiti s tučenim slatkim vrhnjem. Dobar tek!