MUTANT IZ BUDUĆNOSTI

Je li Terrafugia leteći auto ili avion za po cesti?

01.08.2013 u 13:48

Bionic
Reading

Tarrafugia je na aeromitingu u Oshkoshu u SAD-u predstavila novu generaciju svog prototipa Transition, vozila koje ima četiri kotača za cestu i sklopiva krila za letenje! Prodaja kreće već potkraj 2014.

Vizionari iz kompanije Terrafugia misle ozbiljno. Njihov Transition je druga generacija letećeg prototipa, još će jednu napraviti prije finalnog proizvoda, a onda, navodno, već potkraj sljedeće godine ili početkom 2015. kreće i u slobodnu prodaju.

Već je više od 100 zainteresiranih kupaca rezerviralo svoje primjerke i kaparilo po 10 tisuća dolara za rezervaciju. Doduše, za 279.000 dolara, koliko će koštati na cestu/zrak, mogu se kupiti i pristojan auto i pristojan sportski zrakoplov, ali očito je vožnja u Transitionu stvar prestiža.

Na EAA AirVenture mitingu u Wisconsinu Terrafugia Transition pokazao je kako vozi, kako leti te kako nakon ležernog slijetanja sklapa krila za manje od minute. A pilot ne mora ni izlaziti iz kabine kako bi postao vozač…

Usput, kliknite na službeni web site Terrafugije jer, osim aktualnog Transitiona, već planiraju i TF-X, hibridnu letjelicu za četiri osobe koja ima mogućnost vertikalnog uzlijetanja i slijetanja. Samo da još izmisle levitaciju…