KAD SU MUŠKARCI IMALI SVE

Je li seks prije doista bio glamurozan?

05.05.2013 u 08:00

Bionic
Reading

Kojeg li uzbudljivog života mačo muškarca! Oženjen, a žene se nude na svakom koraku. Sve dok obilno doprinose profitu firme i debelo zarađuju za suprugu koja čuči u kući, uspješni momci s Madisona slobodno ljube u pauzi za ručak i oplođuju tajnice. Popularna TV serija slika pretfeminističko doba arogantne falokracije i lažnih djevica, vrijeme kada su muškarci imali sve. Ali što su to doista imali – pita Susan Jacoby u upravo izašloj knjizi 'Posljednji muškarac na vrhu'

Iako je oženjen drugi put, ženskar Don Draper ne propušta priliku za usputnu avanturu. Njegov ortak, mladi Pete Campbell dosađuje se s majčinski raspoloženom suprugom i baca u preljub, a obiteljski život opisuje kao 'privremeni povez na stalnoj rani'. I drugi junaci 'Momaka s Madisona' ljube izvan braka, kako do sada, tako i u šestoj sezoni, koja upravo teče na američkim malim ekranima.

Popularnu američku TV seriju gledatelji doživljavaju kao nostalgično podsjećanje na vremena kada su muškarci bili doista prave muškarčine, na zadnju generaciju jakih pretfeminističkih alfa-mužjaka, na doba arogantne falokracije i lažnih djevica, kako opisuju kraj pedesetih i šezdesete godine prošlog stoljeća. Doba kada su muškarci imali sve.

Kako naći supruga?

Ne kritizirajte kandidata, ne ohrabrujte ga na kušnju novih stvari i ne izričite vlastito mišljenje, savjetuje iskusnija Eva neiskusnu Anu u jednom retro filmiću iz pedesetih koji uči djevojke kako uloviti muža na način da iz temelja promijene ne njegovu, nego svoju osobnost.

Kako su muškarci dolazili do seksa?

Ali što su to doista imali – pita Susan Jacoby u upravo izašloj knjizi 'Posljednji muškarac na vrhu'. Dugogodišnja novinarka Washington Posta i New York Timesa, feministkinja i autorica desetak naslova, Susan Jacoby analizira tu generaciju muževnih muškaraca po uzoru na holivudski seksepil tipa Gregory Peck i Humphrey Bogart u kojoj je običan muškarac - tvrdi Susan Jacoby - teško dolazio do seksa kakav je želio unatoč općenitom uvjerenju da je znao što radi u krevetu. Generaciju koja je bila i do danas ostala uzor mnogim konzervativcima.

Koliko ima istine u mitologiziranom erotskom životu muškaraca s njujorške Avenije Madison? Bilo je to vrijeme gospodarskog optimizma baby-boom generacije i obiteljskog života u predgrađu sa suprugom-domaćicom s kojom glava obitelji uredno začinje djecu u skučenom bračnom krevetu, neovisno o bračnoj vjernosti.

'Za mene kao ženu rođenu 1945, taj skučeni krevet, toliko neudoban u odnosu na današnji, doživljavam kao metaforu za seksualna ograničenja u kojima sam odrastala', piše Susan Jacoby.

Kako naći supruga? Ne kritizirajte kandidata, ne ohrabrujte ga na kušnju novih stvari i ne izričite vlastito mišljenje, savjetuje iskusnija Eva neiskusnu Anu u jednom retro filmiću iz pedesetih koji uči djevojke kako uloviti muža na način da iz temelja promijene ne njegovu, nego svoju osobnost. Bio je to praktični TV vodič na temelju popularne knjige 'Brak za suvremenike' autora Henryja A. Bowmana, u to doba male biblije za neudate cure.

Malo mudrih trikova i - eto muža. A u to su se vrijeme strogo pridržavali i drugih standardnih trikova prilikom udvaranja. On je morao lagano nasrtati, a ona se morala uporno nećkati, iako bi i ona htjela kao i on, ali se morala dokazati kao čedna ženidbena roba. Iz današnje perspektive sprinterskog uskakanja u krevet to zvuči kao romantični, erotični maraton, ali za nju je biti čedna roba značilo imati priliku da uđe u društvo, u protivnom je bila laka roba s greškom. Bio je to muški svijet u kojemu se žena mogla nadati da će jednakost i dostojanstvo postići samo udajom – piše danas 80-godišnji američki pisac Philip Roth u svom autobiografskom romanu 'Moj život kao muškarca' (May Life as a Man) iz 1974. 'Netaknute djevojke ili samice nisu mogle same otići u kino ili restoran, još manje operirati slijepo crijevo ili voziti traktor', piše Roth, 'a mi smo im ženidbom davali vrijednost i svrhu koju im je društvo uskraćivalo'.

Seks iz snova postojao je samo izvan braka?

To je značilo da je seks prije braka mogao imati samo s dokonim udanim ženama ili s profesionalkama. Sjetite se samo naših seoskih lola i veselih snaša. Ili tajnica u 'Momcima s Madisona', koje su ionako bile smatrane dostupnijom robom već samim time što su same zarađivale za kruh, čime su se deklarirale kao manje poželjne udavače za ozbiljne ženike s vrha društvene ljestvice. A fine supruge niti u braku nisu trebale pokazivati suviše strasti, nego pristojno stiskati zube i rađati djecu. S druge strane, otkrivena suprugova nevjera mogla je imati ozbiljne posljedice, pa Susan Jacoby spominje roman Sloana Wilsona 'Muškarac u sivom flanelskom odijelu' iz 1955, u kojem se supruga skoro ubija saznavši da joj muž ima izvanbračno dijete poslije ratne avanture u Italiji, ali kriza završava hepiendom nakon što muž uz ženin blagoslov pristane djetetu slati novac, pod uvjetom da ga ne viđa. U filmskoj verziji Gregory Peck ponizno zahvaljuje ženi riječima: 'Obožavam te!'

Vjerovalo se da muškarci imaju jači spolni nagon

U svojem priručniku 'Ljubav bez straha', ginekolog i psihijatar Eustace Chesser tvrdi da je tek svaki dvanaesti muškarac znao dovesti ženu do orgazma, a tek je feminizam poučio žene da imaju pravo na saznanja o vlastitom tijelu.

Ratna generacija bila je prva čije je seksualno ponašanje postalo predmet istraživanja. Danas su studije o seksualnosti manje sporne od istraživanja o prehrambenim sklonostima – piše autorica Jacoby – no studija u nas ozloglašenog Alfreda C. Kinseyja 'Seksualno ponašanje muškarca' i malo kasnije 'Seksualno ponašanje žena' krajem četrdesetih bila je prava bomba. U kulturi koja je glorificirala bračnu vjernost obaju partnera bio je pravi šok saznanje da svaki treći muškarac i svaka peta žena imaju barem jednog izvanbračnog partnera/partnericu. Jednako je šokantno bilo saznanje da veliki broj muškaraca i žena prakticira oralni seks – naročito nakon vjenčanja - pa nije čudo što su Kinseyjeva istraživanja odmah proglasili ugrozom javnog morala. Čak i 2005. ultrakonzervativni magazin Human Events to je proglasio četvrtom najštetnijom publikacijom u zadnja dva stoljeća, odmah poslije Mein Kampfa, Komunističkog manifesta i Mao Ce Tungovih citata.

U to je doba samo po sebi bilo razumljivo da muškarci imaju jači seksualni nagon od žena i bilo je teško zamislivo spominjati mušku spolnu nemoć i neiskustvo. U svojem priručniku 'Ljubav bez straha', ginekolog i psihijatar Eustace Chesser tvrdi da je tek svaki dvanaesti muškarac znao dovesti ženu do orgazma, a tek je feminizam poučio žene da imaju pravo na saznanja o vlastitom tijelu. U vrijeme prije pilule žena s kondomom u torbici smatrana je prostitutkom i tek je poslije vjenčanja mogla bez srama zatražiti dijafragmu, dok se pilula u početku izdavala samo bračnim parovima. Trudnoća prije braka bila je za djevojčinu obitelj sveopća sramota koja se morala zakrpati brakom na brzinu, a muškarčeva je dužnost bila da je ženi.

'Čak i u braku ekonomska dominacija muškarca nije se obvezno prenosila na seksualnu. Štoviše, jedino je izvan braka s nekom jednako bestidno požudnom ženom kao i on sam ili s prostitutkom mogao doživjeti seks iz svojih snova', zaključuje Susan Jacoby o generaciji momaka s Madisona. Prilično naporan sport za muškarčine poput Dona Drapera.