ISKUSTVA GLOBTROTERA

Je li ovo najgora hrana na svijetu?

17.01.2014 u 12:34

Bionic
Reading

Svjetskim putnicima uz mnoge izazove i situacije koje ih neizbježno prate na putovanjima, naročito u egzotičnijim destinacijama, kao jedan od većih problema često se nametne hrana. Tako postoje trenuci kada se i najveći ljubitelji mesa nađu u situaciji da zatraže vegetarijanski meni

Globtroter s portala ASKman sastavio je listu od pet najgorih mesnih jela koja je ikad probao. Svoje gastronomsko iskustvo podijelio je s čitateljima. Doznajte o čemu se radi i što biste svakako trebali izbjeći ili možda probati ako se nađete u sličnoj situaciji.

Štakor, Južna Kina

Tijekom boravka u južnom kineskom gradu Yangshuo, globtroteru je rečeno da su poljski štakori postali popularni izvor hrane. Budući da žive u poljima gdje mještani uzgajaju kikiriki, štakore hvataju u zamke, a sušene ih prodaju na lokalnim tržnicama. Baš onako kako očekujete – meso sušenog štakora je odvratno.

Pileći jajnici, Japan

U Yakitori barovima, kao što ime sugerira, serviraju samo ptičje sastojke. Ovi mali restorani, koje se može naći diljem Japana, služe sve ptičje sastojke izuzev perja i kljuna. Neka od ponuđenih jela mogu biti doista ukusna, poput hrskave kože i mesa s roštilja umočenih u umak ili posutih solju. Pileće srce na roštilju nije potpuno neprihvatljivo, no pileće jajnike nenaviklo nepce teško će prožvakati.

Cheeseburger u limenci, Njemačka

Njemačka tvrtka Katadyn dosjetila se staviti cheeseburger u limenku. Ovaj neobičan gastro izum namijenili su planinarima i ostalim istraživačima, a naručuje se poštom. No sama pomisao da ovakvu vrstu jela jedete iz limenke vrlo je odbojna, a ni ukus nije za poželjeti.

Kobasice od konjskog mesa, Mongolija

Jela od konjskog mesa, koje je intenzivnije arome i žilavije od junetine, prisutna su u mnogim europskim zemljama. No u Mongoliji su se dosjetili raditi kobasice od konjetine, koje su izuzetno slane i zrnate. Čak i najveći ljubitelji mesa odustali su od ovog jela nakon prvog zalogaja.


Deva na žaru, Maroko

U Maroku deve ne koriste samo za jahanje, već i za jelo. Devino meso najčešće se sprema na žaru. Marokanci preferiraju kebab i sendviče od devina mesa. Miris pečenog mesa navede te da ga probaš, no devino meso je tvrdo i žilavo poput stare čizme, a ostavlja okus u ustima poput govedine koja je stajala na suncu nekoliko dana. Ukratko, to je jelo koje će rijetki izvan Maroka htjeti probati više od jednom.

Ovoj listi najpopulariji kulinarski putopisac Antony Bourdain svakako bi dodao islandski hakarl, odnosno sušeno meso morskih pasa. Ovu islandsku poslasticu koja smrdi po amonijaku i pokvarenoj ribi Bourdain je opisao kao 'najgoru i najodvratniju stvar' koju je ikad kušao.

Također, mnogim putopiscima i gastronomadima digao se želudac pri susretu s balutom, popularnom filipinskom uličnom 'poslasticom'. Naime, balut je jelo kojemu su glavni sastojci napola razvijeni pileći ili pačji embriji. Jaje s polurazvijenim embrijima jednostavno se skuha, a potom jede iz ljuske. Za 'što bolji okus' treba dobro sažvakati sve dijelove, što uključuje i minijaturne kosti pilećeg ili pačjeg embrija.