SUPER NAMIRNICA

Jako dobri razlozi da uživate u orasima

16.12.2015 u 08:00

Bionic
Reading

Posljednjih godina nekoliko istraživanja potvrdilo je da će vam upravo orasi pomoći u boljem snu, osjećaju opuštenosti i gubitku viška kilograma

Tim znanstvenim saznanjima možda i ne bismo trebali biti toliko iznenađeni.

Četvrtina šalice oraha osigurava stopostotnu preporučenu dnevnu dozu Omega-3 masnih kiselina, uz velike količine bakra, mangana, molibdena i biotina kao bitnih hranjivih sastojaka.

Orasi također pripadaju skupini orašastih plodova koji pomažu skinuti višak kilograma, s obzirom na to da su jedan od najboljih prehrambenih izvora nezasićenih, dobrih masti koje aktiviraju gene koji smanjuju skladištenje masnoća i poboljšavaju metabolizam inzulina.

Bolji san

Zbog sadržavanja melatonina, spoja koji djeluje tako što prenosi poruke u vezi ciklusa svjetla i tame u tijelu, orasi potiču povećanje razine melatonina u krvi osiguravajući miran i uredan san.

Osjećaj opuštenosti

Orasi imaju moć smanjivanja krvnog tlaka. Znanstvenici su osmislili studiju koja se temelji na odnosu konzumiranja oraha i količine stresa. Provedeno istraživanje pokazalo je da su ispitanici koji su konzumirali orahe i njihovo ulje smanjili krvni tlak, čineći ispitanike manje zahvaćenima stresom. Glavni razlog tomu znanstvenici vide u činjenici da su orasi bogati izvor vlakana, antioksidanata i nezasićenih masnih kiselina, osobito alfa linolenskih (ALA) i omega 3 masnih kiselina. Te hranjive tvari daju orahu svojstva borbe protiv stresa.

Bolje pamćenje

Doktor Abha Chauhan i njegov tim iz njujorškog instituta otkrili su da su upravo orasi u provedenom istraživanju smanjili dramatičan gubitak pamćenja, osiguravajući fizičku i emocionalne kontrolu. Razlog tomu znanstvenik vidi u vitaminu E i flavonoidima koji se nalaze u orasima pomažući u uništavanju slobodnih radikala u organizmu koji uzrokuju demenciju.

Orasi u borbi protiv raka

U jednoj studiji, miševi koji su dobili 68 grama cjelovitih oraha narednih 18 tjedana imali su značajno manji i sporiji rast tumora prostate u odnosu na kontrolnu skupinu koja je konzumirala istu količinu masti, ali iz drugih izvora. Zaključak istraživanja je da cijeli orah smanjuje rast raka prostate kod miševa za 30 do 40 posto. Druga studija s miševima, pokazala je da oni koji su jeli ljudski ekvivalent, dvije šake oraha dnevno, smanjili su rizik od raka dojke u pola, usporivši rast tumora za 50 posto.

Kontroliranje dijabetesa

Najnovija studija pokazuje da su masti koje se nalaze u orasima pokazale da smanjuju rizik od razvoja ozbiljnih komplikacija povezanih s dijabetesom tipa 2, kao što su bolesti bubrega. Spomenuto istraživanje provedeno je na 31 muškarcu i 81 ženi koji se nalaze u toj rizičnoj kategoriji, otkrivši da su pretile odrasle osobe s dijabetesom tipa 2, koje su jele jednu četvrtinu šalice oraha dnevno, imale značajno smanjenje razine inzulina u odnosu na one koji nisu. Takvi rezultati postignuti su u prva tri mjeseca te studije.

Saveznik u mršavljenju

Uz bademe, dodajte novog orašastog saveznika u mršavljenju. Sudionici pokrenute studije koji su u prehranu uključivali orahe, smanjili su kilažu za dodatan kilogram, izgubivši dva centimetra oko struka. Dio tog gubitka kilograma i opsega u korelaciji je sa sposobnošću oraha da konzumenta brzo učini sitim.

Orasi u jelima

Pomiješajte orahovo ulje s octom od višnje, maslinovim uljem, kuminom i prstohvatom soli i papra kako biste napravili dresing za salatu. Ulje od oraha također možete ukopiti u ukusnu juhu.