SLUŠAJTE SVOJE TIJELO

Jaka bol u prsima nije pokazatelj srčanog udara

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 12.08.2011 15:14
  • Objavljeno 12.08.2011 u 14:55
bolest pacijent liječnik pregled

bolest pacijent liječnik pregled

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: thinstock

Jačina boli više nije znak da netko tko dolazi na hitnu s bolovima u prsima ima srčani udar, pokazala je najnovija studija

Liječnici iz sveučilišne bolnice u Pennsylvaniji, koji su analizirali medicinske kartone tri tisuće pacijenata, također su utvrdili da ni najjača bol u prsima nije dobar pokazatelj infarkta miokarda

'Isto vrijedi i obrnuto. Ako bol nije jaka, to ne znači da nije u pitanju srčani udar', rekla je Anna Marie Chang, suautorica studije objavljene u časopisu Annals of Emergency Medicine.

Na skali od 1 do 10, pri čemu 1 označava stanje bez boli, a 10 najveću moguću bol, znanstvenici su registrirali razinu boli tri tisuće pacijenata koji su stigli u bolnicu žaleći se na bol u prsima. Potom su ih pratili 30 dana da bi utvrdili tko je od njih imao naknadnih problema sa srcem.

Utvrdili su da oni koji su osjećali najtežu bol nisu češće obolijevali od srčanog udara ili ga dobili idućega mjeseca u odnosu na pacijente s nižom razinom boli. Bol koja je trajala dulje od sat vremena također nije ništa pouzdaniji znak srčanog udara od drugih simptoma.

Bol uzrokovana srčanim udarom nije uvijek locirana u prsima, nego se može osjećati u rukama, čeljusti ili trbuhu, kažu liječnici.

Na neotkrivanje akutnog infarkta miokarda otpada 30 posto ukupnog broja tužbi za krivo liječenje, a iz bolnica se pogrešno otpušta dva do pet posto pacijenata sa srčanim udarom.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi