USPJEH U ŠKOLI

Izvanškolske obaveze mogu naštetiti dječjem obrazovanju

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 28.03.2011 11:02
  • Objavljeno 28.03.2011 u 10:21
djevojčica curica djeca škola

djevojčica curica djeca škola

Izvor: Corbis / Autor: Bärbel Büchner/Westend61/Corbis

Roditelji su skloni djecu, u dobroj namjeri, pretrpati brojnim izvanškolskim aktivnostima, no jedno istraživanje pokazalo je da djeci koja tjedno utroše više od 17 sati na takve aktivnosti mogu ozbiljno biti umanjene šanse za edukacijski uspjeh

Umjesto tjednih odlazaka na balet, nogomet, klavir ili strane jezike, znanstvenici preporučuju da se klincima slobodno vrijeme ispuni igrom te tvrde da bi vrijeme

provedeno na izvanškolskim aktivnostima trebalo biti jednako onome koje djeca provode igrajući se. Jennifer Fredrick sa Sveučilišta u Connecticutu otkrila je da na dječji uspjeh u školi i želju za znanjem pozitivno utječe jedan do 13 sati provedenih na izvanškolskim aktivnostima. Onima pak koji na razne izvanškolske aktivnosti potroše i do 17 sati tjedno uspjeh u školi sve je lošiji.

'Nakon određene granice, jasno se vidi pad broja dobrih ocjena i uspjeha', tvrdi Jennifer Fredrick u Sunday Timesu, čiji tim je proveo istraživanje nad deset tisuća učenika u dobi od 15 i 16 godina. Istraživanje je otkrilo da su učenici koji su sudjelovali u pet izvanškolskih aktivnosti imali najbolje rezultate na testovima, a oni koji su sudjelovali u manje ili više aktivnosti ostvarivali su značajno manje uspjeha na testovima.

Istraživanje je pokazalo da određeni broj izvanškolskih aktivnosti pomaže pri ostvarivanju uspjeha u školi, no pri njihovom izboru i količini treba biti pažljiv, jer školski uspjeh opada s rastom broja školskih obaveza.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi