VAL HLADNOĆE

Iznimno niske temperature opasne za starije ljude

09.01.2009 u 00:00

Bionic
Reading

Centar za gerontologiju Zavoda za javno zdravstvo 'Dr. Andrija Štampar' - Referentni centar Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske za zaštitu zdravlja starijih osoba uputio je javnosti upozorenje najvišeg stupnja rizika za starije osobe u Hrvatskoj zbog hladnoće i niskih temperatura.

U priopćenju se ističe kako starije osobe, zbog sniženoga bazalnog metabolizma te fizičke neaktivnosti i promjena u organima i organskim sustavima tijekom starenja, pripadaju rizičnoj skupini posebno osjetljivoj na niske temperature.

Zato se, ponajprije srčanim starijim bolesnicima i onima oboljelim od respiratornih bolesti, preporučuje da izbjegavaju izlagati se niskim temperaturama, posebice rano ujutro i noću.

Odjeća bi trebala biti slojevita, ali ne preuska. Vanjski sloj treba biti nepropustan na vjetar i vlagu. Preporučuje se odjeća od vune, polipropilena i svile, koja zadržava više topline u unutarnjim slojevima od pamuka.

Treba izbjegavati izlaske na hladnoću, a pri izlasku se preporučuje da se nose kapa i rukavice te da se usta prekriju šalom kako se ne bi izravno udisao hladni zrak. Također je važna i topla i komotna obuća, bez visokih peta.

Ako se primijeti povećano znojenje, potrebno je odmah presvući vlažnu odjeću, koja uzrokuje gubitak topline, te se osloboditi suvišne odjeće.

Drhtavicu prilikom boravka vani ne treba ignorirati. Predugo izlaganje hladnoći praćeno drhtavicom znak je da se hitno treba vratiti u zatvoreni prostor.

Preporučuje se izbjegavanje težega fizičkog rada na otvorenom te svih aktivnosti koje mogu uzrokovati umaranje i ubrzano disanje na niskim temperaturama.

Također treba izbjegavati hodanje po zaleđenoj površini kako bi se spriječili mogući padovi i lomovi.

U organizam treba unijeti optimalnu količinu tekućine, posebice toplih napitaka. Treba izbjegavati alkohol i kofein.

S obzirom na to da starije osobe gube osjet vezan za promjenu temperature, savjetuje im se da prate vremensku prognozu.

Budući da su sklone otocima nogu i zimi, starije osobe trebale bi izbjegavati dugo stajanje i sjedenje, osobito prekriženih nogu, te cipele s visokom ili preniskom potpeticom.

U slučaju pojave simptoma kao što su trnjenje, gubitak osjeta, uz izrazito blijedu, a pri utopljavanju crvenu kožu okrajina, treba potražiti pomoć izabranog liječnika obiteljske medicine.

Tijekom hladnih mjeseci nužno je češće kontaktirati starije osobe, koje uvijek moraju imati svoje osobne dokumente i podatke - ime i prezime, godinu rođenja, adresu te broj telefona osobe kojoj se može javiti o toj starijoj osobi.