divan ukras

Izgleda tako dobro: Ovo je korov koji se isplati imati u vrtu

24.09.2023 u 15:50

Bionic
Reading

Iako na koro najčešće gledamo kao na nerješiv problem koji uništava vizual našeg eksterijera, postoje vrste u koje se lako zaljubiti na prvi pogled

Ove godine status korova okrenuo se za 180 stupnjeva - od biljaka kojih se uporno nastojimo riješiti postao je prelijep ukras koji krasi sve više vrtova.

Ključnu razliku učinile su izložbe cvijeća, na kojima su vrste korova predstavljene kao biljke koje će pogodovati okolišu privlačenjem ptica i pčela, a uz to su iznimno nezahtjevne za održavanje te s potencijalnom za postajanjem ključnom vrtnom dekoracijom.

Nevjerojatno dobro prilagođavaju se novoj okolini te gotovo da im nije potrebna njega da bi raskošno cvale i svojim šarenim cvatom podignule okućnicu na višu razinu. Međutim korov je poznat o tome što ima naviku pojaviti se i tamo gdje ga ne želite saditi.

Stoga mu treba postupati s oprezom jer kad ga jednom posadite, računajte da će biti dijelom vaše okućnice u narednim godinama!

Kada je riječ o vrstama, ako volite nježno i nenametljivo cvijeće, neki od najboljih odabira mogu biti kravlji peršin (najbujnije cvate u svibnju) ili stolisnik, čiji loptasti grmovi privlače brojne oprašivače i oživljuju vrt.

Uvijek dobar odabir su i tratinčice jer, kako su pokazali izlagači na izložbama cvijeća, mogu biti prekrasan dodatak obrubima zidova i pločica, baš kao i meksički buhač, sorta tratinčica koja može doći u raznim nijansama te narasti do 60 cm.

Jedan od najpopularnijih opcija je valerijana, jer osvaja svojim visokim rastom i činjenicom da njeni žarkoružičasti loptasti cvjetovi cvatu u većem dijelu godine. Slično je i s komoračem, čije se bijele latice pojavljuju već u rano proljeće, a opće je poznato i da ga na razne načine možete koristiti u kulinarske svrhe.

Isto tako, kao odlična opcija za ispunjavanje prostora u teglama sa sadnicama može poslužiti geranij, čije stabljike rastu visoko u zrak s efektnim ružičastim cvjetovima.

Za kraj, oni koji žele upečatljive boje na travnjaku na prvi pogled će zavoljeti modre nezaboravnice, koje čine dojmljiv prizor rano u sezoni, kao i kalifornijske makove, čija neonski narančasta boja baš svakom vrtu daje dozu živahnosti i pogođenog dizajna.