bogat cvat

Uživajte u šarenom vrtu do kasne jeseni: Evo koje cvijeće saditi početkom rujna

02.09.2023 u 10:42

Bionic
Reading

Stručnjaci za vrtlarstvo izdvojili su najljepše vrste cvijeća koje će uživati u jesenskim uvjetima i obogatiti vaš vrt šarenim cvatom

Činjenica da nam je jesen sve bliže uopće ne mora značiti da dolazi vrijeme u kojem više nećemo moći uživati u čarima svog vrta. Dapače, ovo je period u kojem možete kreirati najljepši eksterijer u sezoni ako sadite neko od otpornih i efektnih vrsta cvijeća koje će uživati u jesenskim uvjetima.

Vrt bez korova Izvor: Profimedia / Autor: tportal

Stručnjaci za uređenje vrtova izdvojili su vrste koje će vam garantirano uljepšati često tmurno jesensko vrijeme te oživjeti okućnicu čarobnim bojama i raskošnim cvatom!

Dalije

Dalije su savršen odabir za unošenje veselih boja u vrt tijekom kasnog ljeta i rane jeseni jer će jednako bogato cvjetati sve do kraja listopada.

Najbolje će rasti posađene na toplom i sunčanom mjestu, u dobro dreniranom i plodnom tlu, uz redovito zalijevanje.

'Mana im je to što ne podnose jake vjetrove pa ih posadite na neko zaštićenije mjesto, a one visoke privežite uz potporanj', rekao je stručnjak za vrtlarstvo Sean Lade pa dodao:

'Prednost sadnje u kolovozu jest činjenica da ćete ih lakše nabaviti u njihovom punom rastu. Važno je da ih sadite na istu dubinu kao što ste ih kupili, dakle da vrh gomolja bude pri površini tla. Osigurajte puno vode nakon sadnje i raširite debeli sloj malča preko tla kako biste lakše zadržali vlagu.'

S obzirom na to da ne podnose smrzavanje tla, prije prvog mraza ih je poželjno iskopati i pohraniti u zatvorenome kako bi vas dočekale spremne za sadnju krajem svibnja.

Japanske anemone

Japanske anemone imaju zeleno lišće i ružičaste cvjetove koji mogu varirati od pastelnih do žarkih tonova. Ova biljka je vrlo izdržljiva i svake će se godine vraćati veća i jača te cvjetati još bogatije i ljepše!

'Japanska anemona preferira biti u djelomičnoj sjeni, ali također dobro raste na punom suncu i zahtijevat će redovito zalijevanje tijekom prve godine. Nakon toga treba ga zalijevati samo tijekom vrućih ljeta, u kojima nije bilo puno kiše. Možda ćete je morati zalijevati malo češće ako je posađena na punom suncu', naglasio je Lade.

Zimski narcis

Predivni žuti cvjetovi zimskog narcisa vašem će vrtu davati vesele tonove sve do kraja listopada!

Riječ je o jedinstvenoj trajnici koja je savršena za uzgoj na osunčanim područjima kao što su povišene gredice i prilazi kući koji nisu u potpunom hladu.

Idealno doba sadnje je kasno ljeto ili rana jesen. Sadite ih 7-15 cm duboko u propusnu i ne previše suhu zemlju te se ne brinite o njihovom presađivanju dolaskom zime jer su - otporne na mraz!