dugotrajan cvat

Izbjegnite najčešću vrtlarsku grešku i oživite svoj vrt jednostavnim postupkom

12.08.2023 u 18:29

Bionic
Reading

Visoke temperature mogu uništiti dijelove biljke, no jednostavnim uklanjanjem osušenih cvjetova i listova, možete je nanovo oživjeti i obogatiti njen cvat

Visoke ljetne temperature za neko će cvijeće označiti početak blijeđenja i sušenja, a ako se ovom procesu pristupi na pravilan način, biljka ne samo da neće uvenuti, već i cvasti do kraja sezone.

Sve što je potrebno napraviti jest pravodobno uklanjati uvenule cvjetove kako ne bi crpili hranjive tvari ostatku biljke i time ćete izbjeći jednu od najčešćih vrtlarskih greški.

Vrt bez korova Izvor: Profimedia / Autor: tportal

Postupak se radi tako da pregledate biljku i jednostavno odstranite uvenule ili osušene cvjetove koji bi lakoćom trebali ispasti.

'Ovaj postupak će potaknuti daljnji cvat i osigurati da ocvalo cvijeće ne bude raspršeno po cijelome vrtu, čime bi narušilo njegov izgled', rekao je stručnjak za održavanje vrtova Jamie Shipley i dodao:

'Ako biljkama redovito uklanjate uvenule cvjetove, najčešći rezultat bit će nastanak još više novih pupova. Razlog je u tome što će biljka imati više energije i hranjivih tvari za daljnji rast.'

Ipak, ovaj postupak nemojte zamijeniti s orezivanjem koje se vrši u zadano doba godine (ovisno o biljci) i podrazumijeva temeljito uklanjanje stabljiki i bolesnih dijelova biljke.

'Sve što je potrebno jest uklanjati osušene dijelove čim ih primijetite i vaše bi cvijeće trebalo bujno cvati i po visokim temperaturama', zaključuje ekspert.