POVRĆE KOJE SVI VOLE

Donosimo vam tri ukusna i poprilično jednostavna recepta s tikvicama koji će oduševiti sve ukućane

15.06.2020 u 15:22

Bionic
Reading

Ako nemate ideju što kuhati za ručak, predlažemo vam da isprobate neke od ovih recepata s tikvicama u glavnoj ulozi. Stiže sezona tikvica i bila bi prava šteta ne iskoristiti ljetne mjesece za uživanje u njezinim čarima. Izdvojili smo tri ukusna i poprilično jednostavna recepta s tikvicama koji su odlična alternativa uobičajenim i već viđenim varijantama

Tikvica spada u porodicu tikvenjača (Cucurbitaceae) uz biljke poput krastavca, lubenice, dinje i različitih vrsta bundeva. Iako je se smatra povrćem, tikvica se botanički definira kao voće. Nalazimo je u nekoliko vrsta, a vrste se ponajprije razlikuju po boji, od snažno žute do tamnozelene.

Bogate su vitaminima i mineralima te mnogim za zdravlje pogodnim spojevima. 100 grama kuhanih tikvica sadrži tek nešto više od 7 kalorija, a od nutrijenata su bogate vitaminima A, C, K, vitaminima B-kompleksa te manganom, kalijem, magnezijem, bakrom i fosforom.

Najčešće upotrebljivana u hrvatskoj kuhinji je zelena tikvica koju je moguće pripremiti na bezbroj načina. Mi vam danas predlažemo tri recepta koji će se zasigurno svidjeti vašim ukućanima.

1. Lazanje s tikvicama

Lazanje s tikvicama svježa je i lagana kombinacija ovog inače zasitnog i visokokaloričnog jela. Umjesto tjestenine za lazanje će vam poslužiti na ploške narezane tikvice koje će u kombinaciji sa sirom i mljevenim mesom jelu dati bogati okus kojem je teško odoljeti.

Sastojci

  • 3 do 5 tikvica ovisno o veličini
  • 600 g mljevene junetine i svinjetine
  • 250 g pasirane rajčice
  • ricotta
  • parmezan
  • mozzarella
  • 2 jaja
  • svježi bosiljak i peršin

Priprema

1. Tikvice narežite po dužini na ploške. Možete se poslužiti ribežom kako bi ploške bile što tanje. Tako će iz njih izaći i manje vode tijekom pečenja.

2. U woku napravite svoj umak bolonjez tako što ćete prvo podinstati luk, a zatim mljevenu junetinu i svinjetinu. Kada je meso kuhano, dodajte malo pasirane rajčice i začine i pustite da se umak krčka na vatri 20-ak minuta.

3. Napravite mješavinu ricotte, parmezana, jaja i malo soli i papra.

4. Dno posude premažite uljem i okomito poslažite ploške tikvica. Prelijte bolonjezom, pa mješavinom sira i jaja i sve posipajte naribanom mozzarellom te sjeckanim bosiljkom i peršinom. Postupak ponovite još jednom, a kao treći i zadnji sloj posložite tikvice te ih posipajte samo s mozzarellom te bosiljkom i peršinom.

5. Pecite lazanje u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva oko 40 do 45 minuta. Prije posluživanja pustite da odstoji cca. 15 minuta.

2. Brodići od tikvica

Ovaj recept možete prilagoditi po željama svojih ukućana. Ovisno o sastojcima kojima želite puniti izdubljene tikvice ovisit će i sam kalorijski unos jela. Recept možete prilagoditi vegetarijancima ili keto prehrani, no što god da od namirnica stavite, teško da ćete pogriješiti.

Sastojci

  • 5 većih tikvica
  • 500 g mljevene junetine i svinjetine
  • 2 paprike
  • 1 veliki luk
  • konzervirani kukuruz
  • 250 g pasirane rajčice
  • naribani cheddar za posipanje
  • svježi bosiljak
  • sol
  • papar

Priprema

1. Izdubite tikvice i posložite ih na nauljeni plen, a unutarnji dio tikvica usitnite i ostavite po strani.

2. U woku na ulju podinstajte luk pa dodajte sitno narezanu papriku i ostatak tikvica. Nakon 5 minuta dodajte mljeveno meso. Kad je meso kuhano podlijte ga pasiranom rajčicom i pustite da se krčka na vatri desetak minuta. Dodajte kukuruz i začine i ugasite vatru.

3. Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva.

4. Napunite tikvice umakom i posipajte ih po vrhu ribanim cheddarom.

5. Pecite u pećnici otprilike 40 minuta.

3. Rigatoni s pestom i tikvicama

Ako ste u potrazi za super brzim receptom koji je gotov u svega 10 minuta koliko je potrebno da se tjestenina skuha, onda je ovaj recept pravi izbor. Klasičnom pesto umaku dodat ćemo tikvice i dobiti predivan kremasti umak za tjesteninu koji se topi u ustima.

Sastojci

  • Veći snop svježeg bosiljka
  • 1 šaka pinjola
  • maslinovo ulje
  • 2 šake parmezana
  • voda
  • 3 tikvice
  • 400 g tjestenine

Priprema

1. U električnu sjeckalicu stavite svježe listove bosiljka, pinjole i nekoliko žlica vode i usitnite sve do kašaste strukture.

2. Dodajte parmezan i ponovno sve izmiksajte. Potom postepeno dodajte maslinovo ulje i miksajte. Dobit ćete vodenastu smjesu.

3. Prepolovite tikvice na pola i potom ih narežite na tanke trakice.

4. U vrelu slanu vodu dodajte tjesteninu i tikvice i kuhajte sve zajedno otprilike 8-9 minuta.

5. Tjesteninu i tikvice procijedite, ali ostavite po strani malo vode u kojoj se kuhala tjestenina koja će vam trebati za umak.

6. U wok dodajte škrobnu vodu, tjesteninu i tikvice pa prelijte sve pestom. Sve dobro izmiješajte na vatri da se okusi sjedine i umak prodre u rigatone.