važne napomene

Izbjegnite nesanicu i probleme s probavom: Evo kako pravilno uzimati multivitamine

23.04.2024 u 06:20

Bionic
Reading

Stručnjaci savjetuju kako odabrati multivitamine te ističu važnost njihova pravilnog uzimanja da biste izbjegli nuspojave

Uravnotežena prehrana uvijek je najbolji način da svom tijelu osigurate sve što mu je potrebno, no ponekad to nije dovoljno. Tu na scenu stupaju multivitamini, a u nastavku donosimo sve što trebate znati o njima.

'Ako vaše potrebe za vitaminima i mineralima ne može zadovoljiti uobičajena prehrana, možda je stiglo vrijeme da uvedete režim uzimanja multivitaminskih dodataka', ističe nutricionistica Suman Agarwal i donosi ključne napomene uz koje ćete izbjeći nuspojave.

Evo kako naše pamćenje stvarno funkcionira Izvor: tportal.hr / Autor: On Network/tportal

Posebnu potrebu za uzimanje multivitamina imaju trudnice, kojima treba dodatna količina željeza i folne kiseline, a poznato je i da vegetarijanci nerijetko pate od nedostatka vitamina B12, dok starije odrasle osobe nerijetko imaju deficit kalcija. Uz to, većini odraslih nedostaje vitamina D.

Što treba sadržavati multivitamin?

Moderne tehnike kuhanja i određeni stilovi prehrane nerijetko dovode do deficita vitamina kompleksa B, zbog čega se oni nalaze u gotovo svim multivitaminskim dodacima.

Nutricionisti ističu i da je poželjno da se u vašem multivitaminskom dodatku prehrani nalaze minerali poput cinka, selena, željeza i kalcija, kao i vitamini topivi u mastima, poput A, D i E. Antioksidanti poput likopena i astaksantina također bi nam mogli biti korisni za jačanje zdravlja.

Idealno vrijeme za uzimanje pojedinih vitaminskih dodataka

Stručnjaci za prehranu i zdravlje naglašavaju da se vrijedi pridržavati naputaka o uzimanju vitamina u određeno doba dana jer će se upravo tada najbolje apsorbirati.

  • Vitamin C: nakon doručka
  • Omega-3 i koenzim Q10: nakon ručka - uzimanje omega-3 na pun želudac može poboljšati apsorpciju i smanjiti nuspojave poput žgaravice ili ribljeg okusa
  • Željezo: uzimajte na prazan želudac za bolju apsorpciju, najmanje sat prije ili dva sata nakon obroka - međutim željezo može iritirati želudac, a u tom slučaju uzmite ga s hranom
  • Kompleks B: konzumiranje vitamina B u prvoj polovici dana kod nekih može uzrokovati nesanicu
  • Kalcij: uzimajte s hranom za bolju apsorpciju, posebno uz namirnice bogate vitaminom D, koji pospješuje apsorpciju kalcija
  • Magnezij: uzmite 15 minuta prije spavanja za bolji san i opuštanje.

Koji se vitamini ne smiju uzimati zajedno?

Kada je riječ o kombiniranju vitamina, dobro je poznato da će željezo u spoju s vitaminom C dati najbolje rezultate, a mješavina vitamina K2, magnezija i vitamina D s kalcijem dobitni je spoj za zdravlje kostiju.

Vitamini i minerali koji se ne smiju uzimati zajedno su cink i bakar te željezo i kalcij.

Iako su oba esencijalni minerali, visoke doze cinka mogu ometati apsorpciju bakra.

'Općenito se preporučuje uzimati ih u različito doba dana, cink ujutro, a bakar poslijepodne ili navečer. Vidim veći broj žena koje uzimaju cink na neodređeno vrijeme, ali bez bakra, što često rezultira gubitkom kose', poručuje Agarwal.

Stručnjaci zaključuju da naglasak uvijek treba staviti na uravnoteženu prehranu te izbjegavati uzimanje multivitamina 'reda radi' jer često za njima nema stvarne potrebe. Kako biste bili sigurni jesu li vam vitaminski i mineralni dodaci zaista potrebni, posavjetujte se s liječnikom.