skoro svi ih kupuju

Ima li ikakve koristi od uzimanja dodataka prehrani s vitaminom C?

25.03.2024 u 11:12

Bionic
Reading

Znanost još nije dokazala na koji način vitamin C jača imunitet, a stručnjaci su složni kako dostatne količine možemo unijeti i putem prehrane

Iako je vitamin C važan za funkciju imunološkog sustava i može biti saveznik u borbi protiv prehlade, nema definitivnih dokaza koji bi potvrdili da njegovo redovito uzimanje u obliku dodataka može značajno 'pojačati' imunološki sustav, osim ako već ne patite od nedostatka ovog vitamina.

Dapače, prekomjerno uzimanje vitamina C može dovesti do nuspojava i gastrointestinalnih smetnji, poput proljeva ili bolova u trbuhu. Također, prekomjerne količine ovog vitamina mogu imati negativne učinke na zdravlje, poput povećanja rizika od nastanka bubrežnih kamenaca ili smanjenja učinkovitosti nekih lijekova.

Važno je napomenuti da voće i povrće bogato vitaminom C, poput agruma, paprike, brokule i jagoda, može biti bolji izbor od uzimanja dodataka prehrani, jer osiguravaju i druge važne hranjive tvari i vlakna.

Stoga, prije nego što počnete uzimati dodatke prehrani s ovim vitaminom, preporučuje se konzultacija s liječnikom kako biste utvrdili je li to pravi korak za vas i saznali koja je optimalna doza za vaše individualne potrebe.

Koliko vitamina C nam je potrebno?

Iako većina sisavaca može proizvesti vitamin C u svojim tijelima bez problema, ljudi ga moraju dobiti putem prehrane putem hrane ili dodataka prehrani. Preporučeni dnevni unos ovog nutrijenta za osobe starije od 19 godina iznosi 90 miligrama za muškarce i 75 mg za žene.

Vitamin C je potreban za stvaranje kolagena, važnog dijela vezivnog tkiva, koje pomaže zacjeljivanju rana. Osim toga, potiče apsorpciju željeza, podržava imunološki sustav, djeluje kao antioksidans i obnavlja druge antioksidanse u tijelu.

Pomaže i u stvaranju L-karnitina te u razgradnji proteina. Dijelovi tijela s najvišim razinama vitamina C uključuju oči, hipofizu, nadbubrežne žlijezde i mozak te je dokazano bitan faktor u mentalnom zdravlju jer štiti neurone od oksidativnog stresa.

Najbolji prirodni izvori vitamina C su:

  • Agrumi poput limuna, limete, grejpa
  • Tropsko voće poput ananasa, ličija, guave, papaje
  • Kivi
  • Jagode
  • Rajčice
  • Zeleno povrće poput brokule, prokulica, kelja, kupusa
  • Paprike
  • Krumpiri

Simptomi manjka vitamina C:

  • Gubitak zuba
  • Otekline, krvarenje desni
  • Slabost mišića
  • Loše zacjeljivanje rana
  • Anemija
  • Gubitak težine
  • Hiperkeratoza (zadebljanje vanjskog sloja kože)
  • Atrofija (ukočenost zglobova)

Dodaci prehrani s vitaminom C - prednosti i mane

Iako se u hladnije doba godine dodaci prehrani s vitaminom C kupuju u tolikim količinama da su police ljekarni nerijetko ispražnjene, nikada nije dokazano na koji točno način on jača imunitet.

Zna se tek da je prisutan u stanicama imunološkog sustava te da njegove niske razine mogu organizam učiniti osjetljivijim na bolesti, odakle potječe savjet liječnika da konzumiramo hranu bogatu vitaminom C kada smo prehlađeni ili bolesni.

Kao antioksidans, štiti stanice od oksidativnog oštećenja i regulira protuupalne putove, pomažući smanjiti upalu i, stoga, rizik od kroničnih zdravstvenih problema. Isto tako, može ublažiti izloženost olovu, koje nehotice unosimo u organizam putem nakita, boja i nekih proizvoda, a čak su i male količine iznimno štetne po zdravlje.

Askorbinska kiselina

Čak i ako nemate nedostatak vitamina C, prehlada vam može uzdrmati povjerenje u vaš imunološki sustav, pa odlazak u trgovinu po dodatke prehrani može biti gotovo automatska reakcija.

Prema istraživanjima, većina dodataka koji sadrže vitamin C dolaze u obliku askorbinske kiseline, što je ujedno najbolji oblik konzumiranja ovog vitamina (kada je riječ o dodacima prehrani) jer naše tijelo ima sposobnost da je u cijelosti apsorbira.

Još važnije od toga, poboljšava apsorpciju željeza, čime povisuje njegove razine u organizmu.

S druge strane, vitaminski dodaci prehrani mogu uzrokovati preopterećenje vitaminom C koje dovodi do bolova u trbuhu, povraćanja i mučnine, a dugoročno i do problema s bubrezima.

Višak vitamina C također može utjecati na razine vitamina B12 i bakra te uzrokovati eroziju zubne cakline. Zbog tih zdravstvenih rizika, gornja granica za odrasle osobe starije od 19 godina je 2.000 mg dnevno, osim ako vaš liječnik ne procijeni drugačije.

Trebaju li nam dodaci prehrani s vitaminom C?

Dodaci prehrani danas dolaze u gotovo svim zamislivim formama - od praha i tableta preko sprejeva do lizalica i gumenih bombona. U pravilu ne postoji bolji i lošiji pa je preporuka da birate formu koja će vam biti najjednostavnija za konzumaciju.

Uvijek pažljivo pročitajte etikete i izbjegavajte dodatke s umjetnim bojama, dodanim šećerima, konzervansima i 'drugim sastojcima', što je izraz pod kojim se mogu kriti razni dodaci koji nisu navedeni na pakiranju.

Za kraj, važno je napomenuti kako adekvatne doze vitamina C vrlo lako možete unijeti prehranom - primjerice, samo pola šalice kivija zadovoljava oko 150% dnevnog unosa!

Stručnjaci su, stoga, složni kako vam dodaci prehrani s ovim vitaminom neće škoditi, ali i da već s manjom količinom naranči, limuna, paprika i sličnog voća i povrća možete izbjeći dodatne troškove u ljekarni i prirodnim putem jačati zdravlje.