UZDRMANO MODNO CARSTVO

Ivanka Trump ponovo na udaru, trgovine ne žele njezine proizvode

19.11.2016 u 18:59

Bionic
Reading

Poslovno carstvo uspješna kćeri Donalda Trumpa moglo bi doživjeti veliki udarac. Naime, ne samo što modne brendove s njezinim potpisom bojkotiraju kupci, već su ih sa svojih polica počele uklanjati i trgovine koje su ih dosad prodavale

Kanadska web trgovina specijalizirana za prodaju cipela Shoes.com odlučila je izbaciti iz svoje ponude cipele s potpisom Ivanke Trump nakon intenzivnih pritisaka koji dolaze od Trumpovih protivnika. Nakon njegovih seksističkih komentara izrečenih tijekom predsjedničke kampanje, pokrenuta je akcija GrabYourWallet preko društvenih mreža, koja poziva na bojkotiranje svih proizvoda vezanih uz obitelj Trump.

Kampanju GrabYourWallet započela je 11. listopada Sharon Coulter, i to nakon Trumpovih seksističkih izjava, a prva na udaru našla se njegova starija kći, točnijem njezin modni biznis.

Coulter kaže da su je razbjesnile ne samo Trumpove izjave, već i Ivankino ponašanje kad ga je, bez ikakve ograde, nastavila još žešće podržavati, dok je u isto vrijeme promovirala svoj modni i lifestyle brend čiji su ciljani kupci moderne, stajliš zaposlene žene. Coulter poziva javnost da ne samo da bojkotira Trumpove proizvode, već da se žale trgovinama koje ih prodaju i tako izvrše pritisak na njih i u konačnici ih uklone iz svog asortimana.

Poslovno carstvo Ivanke Trump,  koje uključuje linije odjeće, cipela, nakita i modnih dodataka, procjenjuje se na 100 milijuna dolara, a moglo bi pretrpjeti značajan udarac ako kampanja protiv njezine obitelji uzme maha.

'Mi shvaćamo, a vaš glas smo čuli. Uklonili smo proizvode iz ponude s naše stranice', stoji u tweetu koji je prošloga tjedna objavio shoes.com, a svoj su potez i objasnili: 'Želimo dati podršku našim kupcima i učiniti sve da se i dalje osjećaju dostojanstveno.'


Ivanka Trump, međutim, za taj potez Shoes.coma ima sasvim drugačije objašnjenje. 'Shoes.com je bio nevažan dio našeg posla, oni nisu ispunjavali svoj dio ugovora, a rastanak je bio neminovan', stoji u priopćenju koje je glasnogovornik njezine kompanije poslao medijima.

No stopama kanadske trgovine krenuo je i američki Bellacor, specijaliziran za proizvode uređenja interijera, a iz svoje su ponude izbacili Trump Home liniju lustera i drugih proizvoda namijenjenih dekoriranju interijera.

Tweetovi Sharon Couleter o bojkotu Trumpovih proizvoda pogledani su više od devet milijuna puta, a hashtag #GrabYourWallet na društvenim se mrežama pojavio preko 200 milijuna puta u nešto više od mjesec dana otkako je kreiran, potvrdila je analiza Twittera.

Proizvodi s potpisom Ivanka Trump Collection mogu se naći u lancima robnih kuća Macy’s, Nordstrom i Neiman Marcus, na Amazonu i najpoznatijoj američkoj web trgovini s cipelama Zappos, no nijedan od tih velikih lanaca i trgovina za sada se nije izjasnio hoće li izbaciti Trumpove proizvode sa svojih polica.

Ivankini problemi s modom i zakonom

Ivanka Trump i ranije je (opravdano) bila na meti javnosti, ali i modnih dizajnera, a protiv nje je tužbu podignuo brend cipela Aquazzura optuživši je za očitu krađu dizajna.

Kreativni direktor brenda Edgardo Osorio na Instagramu je objavio fotografiju svojih i Ivankinih sandala, ispod koje je napisao: 'Jedna od uznemirujućih stvari u modnoj industriji je ona kad netko tako očito pokrade tvoj dizajn i pritom ga nije briga.'

No Osorio se nije tu zaustavio te je nastavio u prilično oštrom tonu: 'Trebala si biti pametnija. Sram te bilo, Ivanka Trump! Imitacija nije najiskreniji oblik laskanja.'


Nedavno je Osorio javno progovorio o problemu kopiranja u modnoj industriji te šteti koju to nanosi njegovu mladom brendu, objasnivši da su se proslavili zbog siluete sandale Wild Thing koje su njihov najprodavaniji model i općenito jedne od najpopularnijih cipela u 2015. Upravo na tom klasičnom modelu, koji se može nositi nekoliko sezona, brend najviše zarađuje jer im je cijena uvijek ista i ne može ih se kupiti po sniženoj cijeni. No problem nastaje, kaže Osorio, kad počnu s kopiranjem njegova dizajna.

Ivanku je tužila i KCK grupa zbog dugova kojima je navodno ostala dužna tri milijuna dolara, koliko je trebala isplatiti za dostavljeni nakit. Iako su isporučili dragulje prema dogovoru, KCK Group tvrdi da nisu dobili naknadu za njih jer se Ivanka žalila da su dragulji loše kvalitete.

No to nije sve, u travnju ove godine iz prodaje je povučeno 20.000 šalova s potpisom Ivanke Trump zbog kršenja sigurnosnih standarda. Šalovi proizvedeni u Kini, napravljeni su od 100 posto visoko zapaljivog rajona, koji u slučaju zapaljenja kupcima može izazvati po život opasne opekline.