ZNAŠ LI...

Istinu o foie gras?

14.02.2011 u 07:21

Bionic
Reading

Foie gras pašteta je koja se proizvodi od jetre pataka i gusaka koje su silom šopane. Prisilnim hranjenjem im se povećava jetra od koje se onda pravi pašteta

Foie gras posebno je popularna u Francuskoj, gdje se i najviše proizvodi. No popularna je i u mnogim drugim dijelovima svijeta.

Šopanje patki i gusaka ide tako da im se silom u usta posebnim uređajem trpa i do tri i pol kilograma kukuruza dnevno. Mnogo životinja ugiba zato što im se želudac rasprsne od prenatrpanosti. Nakon četiri tjedna prisilnog hranjenja patke i guske bivaju zaklane. Njihova je jetra šest do 12 puta veća od normalne i izgleda kao blijeda, napuhana smjesa veličine dinje, a ne kao malen, čvrst i zdrav organ.

Za foie gras koriste se samo muške patke i guske - one proizvode veću jetru i smatraju se sposobnijima da izdrže četiri tjedna torture. Ženski pačići i guščići tretiraju se kao smeće - doslovce.

Foie gras sadrži 85 posto kalorija iz masti - više nego dvostruko u odnosu na hamburger! Kardiolog David T. Nash ističe: 'Ta je mast uglavnom palmitička kiselina, zasićena mast za koju je poznato da povećava kolesterol.'

U ovoj rubrici svaki tjedan možeš pročitati neku zanimljivost ili otkačenu činjenicu kojom možeš iznenaditi svoje vršnjake, ali i one puno starije!