ZNAŠ LI...

Istinu o foie gras?

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 14.02.2011 07:21
  • Objavljeno 14.02.2011 u 07:21
patka životinja

patka životinja

Izvor: sxc.hu / Autor: sxc.hu

Foie gras pašteta je koja se proizvodi od jetre pataka i gusaka koje su silom šopane. Prisilnim hranjenjem im se povećava jetra od koje se onda pravi pašteta

Foie gras posebno je popularna u Francuskoj, gdje se i najviše proizvodi. No popularna je i u mnogim drugim dijelovima svijeta.

Šopanje patki i gusaka ide tako da im se silom u usta posebnim uređajem trpa i do tri i pol kilograma kukuruza dnevno. Mnogo životinja ugiba zato što im se želudac rasprsne od prenatrpanosti. Nakon četiri tjedna prisilnog hranjenja patke i guske bivaju zaklane. Njihova je jetra šest do 12 puta veća od normalne i izgleda kao blijeda, napuhana smjesa veličine dinje, a ne kao malen, čvrst i zdrav organ.

Za foie gras koriste se samo muške patke i guske - one proizvode veću jetru i smatraju se sposobnijima da izdrže četiri tjedna torture. Ženski pačići i guščići tretiraju se kao smeće - doslovce.

Foie gras sadrži 85 posto kalorija iz masti - više nego dvostruko u odnosu na hamburger! Kardiolog David T. Nash ističe: 'Ta je mast uglavnom palmitička kiselina, zasićena mast za koju je poznato da povećava kolesterol.'

U ovoj rubrici svaki tjedan možeš pročitati neku zanimljivost ili otkačenu činjenicu kojom možeš iznenaditi svoje vršnjake, ali i one puno starije!

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi