KOMBINACIJA KOJU SVI VOLE

Isprobajte i uvjerite se sami: Osvježavajuća torta s višnjama i čokoladom savršena je za tople ljetne dane

  • Autor: I. B. T.
  • Zadnja izmjena 18.06.2020 11:16
  • Objavljeno 18.06.2020 u 11:16
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Weyo / Alamy / Alamy / Profimedia

Ako ne znate što pripremiti od kompota s višnjama koji već neko vrijeme čeka da dođe na red, predlažemo vam ovu osvježavajuću tortu od višanja i čokolade koju možete pripremiti i kao kolač

Izuzetno ukusna i jednostavna za pripremu ova torta oduševit će sve ljubitelje višanja i čokolade. Umjesto u okruglom kalupu, može se bez problema pripremiti i u nešto manjem, četvrtastom kalupu kao kolač.

Sastojci

Za biskvit:

  • 4 jaja
  • 100 g šećera
  • Sok polovice limuna
  • 1 vanilin šećer
  • 1 žlica ruma
  • 1 dl ulja
  • 1 jogurt (180 g)
  • 200 g glatkog brašna
  • 150 g griza
  • 1/2 praška za pecivo
  • prstohvat soli

Dodatno:

  • Teglica kompota od višanja (680 g neto = 340 g višanja)
  • 130 g džema od marelice
  • 250 ml vrhnje za šlag
  • 200 g tamne čokolade

Priprema

1. Razdijelite jaja pa u bjelanjke dodajte šećer i limunov sok. Umiksajte u čvrst snijeg.

2. U žumanjke dodajte vanil šećer, rum, jogurt i ulje. Sve dobro promiješajte da se svi sastojci sjedine.

3. U dobivenu mješavinu sa žumanjcima dodajte prethodno pripremljen snijeg i promiješajte. U posebnoj zdjeli pomiješajte brašno, griz, prašak za pecivo i prstohvat soli pa prebacite u kremu i dobro promiješajte.

4. Lim od 26 cm premažite maslacem i pobrašnite, višak brašna otresite pa izlijte smjesu za biskvit.

5. Polovicu ocijeđenih višanja iz kompota rasporedite preko smjese za biksvit pa ih utisnute lagano unutra u smjesu. Pecite pola sata na 175 C.

6. Kada je biskvit s višnjama pečen, izbodite ga čačkalicom posvuda.

7. U sok od višanja iz kompota dodati džem od marelica, zakuhati istovremeno miješajući pa nastaviti kuhati narednih 15 minuta, kako bi se sve reduciralo otprilike za dvije trećine početne količine preljeva. Dok je još vruće prelijte preko biskvita s višnjama.

8. Ugrijate vrhnje za šlag, a čim zavrije, maknite ga s vatre i dodajte tamnu čokoladu. Otopite čokoladu miješajući pa ostavite da se hladi oko 15-20 minuta na sobnoj temperaturi. S vremena na vrijeme promiješajte.

9. Izlijte glazuru preko kolača.

10. Ostavite tortu da se hladi pola sata na sobnoj temperaturi, a potom je prebacite u hladnjak.

tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Sergii Koval / Alamy / Alamy / Profimedia

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!