UŽIVANJE ILI MUČENJE

Imate li želudac za ovakvu vrstu hrane?

10.06.2013 u 08:00

Bionic
Reading

Zasigurno ste čuli za trend sirove prehrane i ona obuhvaća sirovo voće i povrće te mnogi za nju kažu da je iznimno zdrava. No postoji i nešto još sirovije – ekstremno sirova prehrana koja dobiva sve veći broj poklonika

Možete li zamisliti da trebate jesti hobotnicu koja se još uvijek kreće na vašem tanjuru i to zato što je živa? Većini ljudi takav prizor je nezamisliv, ali u korejskom restoranu Furusato u Berlinu jede se upravo takva, uz razne vrste tradicionalnih korejskih umaka. Riječ je poslastici koja nosi naziv 'sannakji'.

'To što je hobotnica još uvijek živa na tanjuru, znak je kvalitete. Ako je hobotnica prevelika, onda joj neposredno prije serviranja režemo krakove, ali tako da još uvijek budu pokretni kada dođu do gosta', pojašnjava Hwan Nam-kong iz restorana Furusato.

Osim što je mnogima gadljivo, konzumiranje sirove hobotnice može biti i opasno. Naime, krakovi koji se još uvijek miču mogu zaglaviti u ustima ili, još gore, u grlu pa može doći i do gušenja. No onima koji se časte tom poslasticom, to ni najmanje ne smeta. Naprotiv, kretanje hobotnice na tanjuru znak je da su dobili prvoklasno jelo.

Riba očima i ustima koja se miču

Ne jedu se samo hobotnice sirove. I žive ribe za mnoge su prava delicija. Iako je takva priprema hrane u većini zemalja zakonom zabranjena, Japanci se ne odriču slastice 'ikizukuri'. Riječ je zapravo o načinu pripreme ribe. Servira se živa s očima i škrgama te ustima koja se još uvijek miču.

No priprema nije nimalo jednostavna. Potrebne su posebne vještine pa je samo vrlo iskusni kuhari znaju pripremiti. Mnogi možda ne vide svrhu konzumiranja sirove ribe, ali Japanci se zaklinju da nema ukusnije delicije od toga. Iako su je u japanskom berlinskom restoranu pripremali i za europske goste (doduše prilagođenu zbog zakona), ipak nisu postigli isti učinak jer su europska nepca očito drugačija.



Sir koji se jede s - naočalama

Ako vam se čini da su sirove hobotnice i ribe pretjerane, onda će vas sljedeći primjer u najmanju ruku šokirati. Možete li si zamisliti da jedete sir s crvima? Vjerovali ili ne, i to je delicija za koju neki daju velik novac.

Sir koji je poznat pod nazivom 'Casu marzu' dio je sardinijske tradicije i riječ je zapravo o trulom siru sa živim crvima. Priprema se od ovčjeg sira kojemu se uklanja kora, a potom ga se ostavlja vani da stoji. Vrlo brzo mušice stvaraju jajašca i polažu ih u sir, a iz jajašaca se potom izliježu crvi.

Upravo su crvi i ličinke ti koji daju siru posebnu teksturu, miris i okus. Zato se tako i servira jer je to, kažu oni koji uživaju u toj deliciji, najukusnija faza nastanka sira. 'Casu marzu' najbolje ide uz crno vino, ali i naočale jer su crvići živahni i iskaču iz sira pa ne bi bilo dobro da završe u vašim očima. Oni koji završe u želucu, nisu problematični.

Većini ljudi sve navedeno iznimno se gadi i ne bi ni u ludilu kušali takvu hranu, ali veliki broj ljudi smatra da su to prave delicije za koje vrijedi izdvojiti mnogo novca. Prije nego ih nazovete pogrdnim imenima, sjetite se da ste i vi barem nekad pojeli nešto sirovo. Ako ništa drugo, onda barem školjke, a to, ako malo bolje razmislite, i nije toliko drugačije od sirove hobotnice.