NEUGLEDAN, ALI čudotvorAN

Đumbir možete voljeti ili ne voljeti, no kada pročitate ove prednosti, sigurno ćete ga uvrstiti u prehranu

05.01.2023 u 06:27

Bionic
Reading

Ovaj korijen podrijetlom iz Indije proširio se čitavim svijetom, a njegovo bogatstvo vitaminima i mineralima neosporivo je, zbog čega se savjetuje da ga se uvrsti u prehranu. Pomaže u liječenju mučnina, raznoraznih bolesti, ali i u mršavljenju

Podijeljena su mišljenja oko đumbira: neki ga obožavaju, a neki ne podnose. Bogat je vitaminima i mineralima, jako zdrav, kao namirnica ima puno prednosti, no budući da ga se unosi u jako malim količinama, nije dovoljan za preporučeni dnevni unos potrebnih vitamina i minerala. Ima neka ljekovita sredstva, a može pomoći i u borbi s prekomjernom težinom.

Mnoge će iznenaditi to da ova biljka neugledna izgleda zapravo dolazi iz porodice ljiljana, a korijen se koristi u ljekovite svrhe više od 5000 godina. Vuče porijeklo iz Indije, a proširio se po cijelom svijetu i rado ga se koristi svježeg, u prahu ili kandiranog.

Od vitamina i minerala đumbir je izvor kalcija, bakra, magnezija, mangana, fosfora, selena, cinka, željeza i vitamina C. Njegov aromatičan i pomalo ljut okus mogao bi postati glavna nota jela ako ga previše koristite, no pri ispravnom dodavanju jelima samo će ih obogatiti čineći ih ukusnim i zdravim.

Liječi različite oblike mučnine, osobito one jutarnje

Đumbir je vrlo učinkovit u borbi protiv mučnina. Može pomoći u njihovom ublažavanju kod ljudi koji su npr. na kemoterapiji. Neka istraživanja tvrde da 1,1-1,5 grama đumbira može značajno smanjiti simptome jutarnjih mučnina i tijekom trudnoće pa se, uz prethodnu konzultaciju s doktorom, preporučuje trudnicama kako bi im olakšao dane u drugom stanju. Uz to, ako patite od mučnina tijekom vožnje, probajte pojesti nekoliko komadića kandiranog đumbira.

OPASNOST VREBA IZ KUHINJE

Opreza nikad dosta: Ovo su najčešće greške koje činimo prilikom pripreme hrane

Pogledaj galeriju

Pomoć kod osteoartritisa

Osteoartritis je čest zdravstveni problem koji uključuje degeneraciju zglobova u tijelu, što dovodi do simptoma poput bolova u zglobovima i ukočenosti. Jedno istraživanje iz 2011. godine pokazalo je da kombinacija đumbira, mastike, cimeta i sezamovog ulja može pomoći u smanjenju boli i ukočenosti koljena.

Smanjuje menstrualnu bol

Jedna od tradicionalnih upotreba đumbira ona je za ublažavanje bolova, uključujući menstrualne bolove. Ako patite od bolnih menstruacija, napravite čaj od narezanog đumbira i dodajte narezani limun. Možete dodati i limunsku travu, ružu, anđeliku ili cimet, no prvo provjerite odgovaraju li vam.

Može pomoći u mršavljenju

Ova korjenasta biljka, osim zdravstvenih prednosti, može pomoći pri mršavljenju - postoje neka istraživanja koja tvrde da đumbir potiče metabolizam i do 20 posto te može povećati sagorijevanje masti. Korištenjem đumbira u prehrani otapaju se masti u tijelu pa dolazi do gubitka tjelesne težine, a on daje i osjećaj lažne sitnosti pa je i unos hrane manji.

NIKAD MRŠAVIJA

Nicole Kidman odlučila je trčanjem potrošiti kalorije nakupljene tijekom blagdana, no je li pretjerala?

Pogledaj galeriju