pravila korištenja

Serum ljepote i sjajne kože: Može li vitamin C uzrokovati iritacije na osjetljivoj koži?

13.04.2021 u 17:28

Bionic
Reading

Blagodati vitamina C za kožu su brojne. Ovaj snažni antioksidans može posvijetliti hiperpigmentaciju, umanjiti bore i borice i pojačati cjelokupni sjaj kože. Međutim, ako imate osjetljivu kožu morate biti oprezni - određeni oblici vitamina C mogu djelovati nadražujuće i dovesti do suhoće, ljuštenja i crvenila kože

Kozmetika obogaćena vitaminom C svakako je poželjan dodatak svakodnevnoj beauty rutini, međutim treba znati odabrati proizvod čije karakteristike blagotvorno djeluju na vaš tip kože.

Zašto neki serumi s vitaminom C nadražuju kožu?

Odgovor se krije u kemijskim reakcijama, postoji pH seruma, pH kože i odnos između njih dvoje, navodi harpersbazaar.com. 'Oblik vitamina C koji najvjerojatnije izaziva iritaciju kod osoba s osjetljivom kožom je L-askorbinska kiselina (L-AA). Kako bi L-AA bio stabilan u vodi, mora biti formuliran na vrlo niskoj pH razini. Upravo taj izuzetno kiseli pH nudi maksimalnu stabilnost formule, ali ograničenu kompatibilnost s kožom. Takvim sastavom poboljšavaju se svojstva pilinga, ali oslabljuje se kožna barijera, što kod osjetljive kože često može izazvati ljuštenje i crvenilo,' objašnjava Lesley Thornton, osnivačica brenda Klur.

Zašto je određena koža sklona iritaciji?

Važno je znati kako nemaju svi osjetljivu kožu te se neće svi suočiti s istim problemima. Thornton ističe tri potencijalna razloga zbog kojih koža može imati iritaciju uzrokovanu vitaminom C: slaba kožna barijera, koža možda ne podnosi ekstremne promjene pH vrijednost ili ne može prilagodit pH vrijednost dovoljno brzo nakon nanošenja. Ako se problemi s iritacijom uporno javljaju, najbolje je posjetiti dermatologa.

Djelovanje vitamina C je poput matematičke formule: što je snažniji oblik vitamina C, to je iritantnije djelovanje za osjetljivu kožu. Ostali sastojci koji se u početku mogu činiti korisnima također mogu pojačati učinak iritacije. 'Koncentriraniji proizvodi mogu imati jači negativan učinak na osjetljivu kožu. Proizvodi koji se kombiniraju s drugim kiselinama, poput alfa hidroksilne kiseline, također mogu biti više nadražujući,' kaže Thorton.

Kako spriječiti iritaciju?

Najsigurniji način je njegu prvo započeti proizvodima koji sadrže manju koncentraciju vitamina C i pratite pojave na koži. 'Savjetujem da njegu prvo započnete serumom s 10 posto vitamina C, zatim s 15 posto, a kad se koža privikne nastavite njegu s proizvodom koji sadrži 20 posto vitamina C. Uostalom, to je pravilo koje se može primijeniti na sve nove proizvode za njegu kože: uvijek je bolje, i sigurnije započeti polako i koristiti proizvod dva do tri puta tjedno, dok se koža ne navikne,' savjetuje dr. Kim Nichols iz SkinCeuticalsa.

Također proučite ostale sastojke u serumu, a ako primijetite negativan učinak L-AA kiseline, Thornton predlaže natrijev askorbil fosfat ili tetraheksildecil askorbat, dok Nichols i Thornton preporučuju magnezijev askorbil fosfat za osjetljivu kožu.