ČAK I U ZIMSKO VRIJEME

Igra na otvorenom poboljšava zdravlje i olakšava učenje

31.01.2012 u 10:32

Bionic
Reading

Za djecu je upravo zimsko vrijeme idealno za boravak na svježem zraku, posebno ako se to vrijeme iskoristi za učenje kroz igru

Prazna igrališta govore u prilog tome da mnogi zimske mjesece nužno povezuju s boravkom u zatvorenim prostorima i igraonicama. No britanski stručnjaci savjetuju da je za djecu upravo zimsko vrijeme idealno za boravak na svježem zraku, posebno ako se to vrijeme iskoristi za učenje kroz igru.

Redovit boravak vani pomaže, objašnjavaju na Mumsnetu, ne samo u jačanju imuniteta, već i u razvoju djeteta, jer mnoge stvari o kojima sluša kod kuće može staviti u njihov pravi kontekst.

Tako su nedavne studije pokazale da boravak na otvorenom pomaže u osamostaljivanju, poboljšava zdravlje te pomaže kod spavanja, povećava agilnost i fizičku spretnost, poboljšava koncentraciju i društvene vještine te djeca razvijaju veće razumijevanje za prirodu i okoliš.

Iako se mnogi roditelji brinu zbog potencijalnih opasnosti na otvorenom, stručnjaci tvrde da se boravak na otvorenom treba sve više popularizirati i u osnovnim školama, jer pruža mogućnost za produbljivanje njihova znanja.

Odavno je poznato, prenosi Mumsnet, da ono što naučimo iskustvom dulje i kvalitetnije ostaje memorirano nego stvari koje učimo iz knjiga.