OD VINJETA DO ALKOTESTA

Idete na skijanje? Provjerite što vam sve treba

29.11.2012 u 12:25

Bionic
Reading

Približavamo se i službenom otvorenju ski sezona na svim skijalištima u našoj okolici. Kako bi što bežbrižnije i jeftinije došli na svoje odredište predlažemo vas da se pripremite prije puta. Svi oni koji se upute u Sloveniju, Austriju, Švicarsku i podsjećamo na obveznu kupnju vinjete. Koliko košta i kolike su kazne za neimanje iste pogledajte u tekstu ispod

SLOVENIJA

Cijene vinjeta za autoceste u Sloveniji su slijedeće: tjedna vinjeta je 15 eura, mjesečna 30 eura, a godišnja 95 eura. Za motocikliste je godišnja vinjeta 47,50 eura, a tjedna 750 eura. Sve su nove vinjete plave boje. Vinjete možete kupiti u Sloveniji na više prodajnih mjesta: na benzinskim postajama, poštama, kioscima..
Možda vam je najjednostavnije opskrbiti se vinjetom prije polaska na put, a u Hrvatskoj je možete kupit na svim benziskim postajama Petrol.
Godišnja vinjeta – vrijedi od 1.12. prošle godine do 31.1. iduće godine (14 mjeseci)
Polugodišnja vinjeta – vrijedi 6 mjeseci od dana kupnje
Mjesečna vinjeta – vrijedi od trenutka kupnje do isteka tog dana kupnje u idućem mjesecu
Tjedna vinjeta – vrijedi 7 dana uključujući i dan kupnje vinjete

Vozače koji će imati krivotvorene vinjete, inspektori će kažnjavati za vožnju bez vinjete u visini od 300 do 800 eura, a isto tako morat će kupiti i novu vinjetu (95 eura). Ujedno, svakog vozača, koji upotrebljava lažnu vinjetu, inspektori moraju predati i policiji. Po slovenskom zakonu upotreba krivotvorene vinjete može se kazniti i zatvorom do 3 godina.

AUSTRIJA

Za automobil jednogodišnja vinjeta u Austriji po košta 76,20 eura, dvomjesečna 22,90 eura, a vinjeta za 10 dana košta 7,90 eura. Motocikli će godišnju vinjetu u Austriji platiti 30,40 eura, za dva mjeseca 11,50 eura, a vinjetu za 10 dana platit će 4,50 eura. Vozači koji voze po austrijskim autocestama bez vinjete ili bez ispravno istaknute vinjete riskiraju kaznu u iznosu od 120 eura. Ukoliko ova kazna nije plaćena na licu mjesta ukupna kazna kod suca može biti i viša od 300 eura.

Vinjete se mogu kupiti na svim graničnim prijelazima i na benzinskim crpkama prije ulaza u Austriju, kod auto-klubova ÖAMTC i ARBÖ, na kioscima i benzinskim postajama.

ŠVICARSKA

Za korištenje švicarskih autocesta i nacionalnih cesta automobili i motociklisti plaćaju godišnju vinjetu od 27,50 eura. Tko u Švicarskoj vozi bez propisane vinjete ili bez vinjete propisano istaknute na vozilu bit će kažnjen kaznom od 65 eura na licu mjesta plus vrijednost vinjete od 27,50 eura.

ČEŠKA

Za vozila do 3,5 t, vinjeta u trajanju od 10 dana iznosi 250 CZK, mjesečna 350 CZK, dok je godišnja vinjeta 1200 CZK.

Vinjetu za Češku možete kupiti na benzinskim postajama, u poslovnicama pošte, poslovnicama češkog auto-kluba.

SLOVAČKA

Vinjeta za vozila do 3,5 t u trajanju od tjedan dana iznosi 4,90 eura, mjesečna 9,90 eura, a godišnja 36,50 eura.

Vinjetu za Slovačku možete kupiti na benzinskim postajama, u poslovnicama pošte, poslovnicama slovačkog auto-kluba.

FRANCUSKA- obavezan „instant“ alkotester

Od 1. srpnja 2012. za sve vozače na cestama ove zemlje, bilo da su nastanjeni u Francuskoj ili samo prolaze kroz nju vrijedi obaveza posjedovanja "instant" alkotestera namijenjenih za jednokratnu uporabu.

Ideja koja stoji iza novog francuskog zakona je ta da se vozačima omogući da sami sebe testiraju, prije nego li sjednu za upravljač. Jednokratni alkotesteri dostupni su na svim ulazima za trajektna pristaništa i tunele u Francuskoj, a cijena im je "od 1,50 Eura".

Kazna za neposjedovanje jednokratnog alkotestera u vozilu koje se kreće francuskim cestama je 11 Eura. Dozvoljena koncentracija alkohola u Francuskoj iznosi 0,5 mg/ml.

Gdje treba imati vinjetu?

Obvezna je za sve autoceste i pojedine brze ceste (uključujući gradske zaobilaznice). Lijepi se na unutarnjoj strani vjetrobranskog stakla, na lijevom rubu ili iza unutarnjeg retrovizora (automobili) tj. na teško odstranjivom, dobro vidljivom sastavnom dijelu motora.