INTERVJU: IDA PRESTER

Ida Prester o modi i tituli najbolje odjevene Hrvatice: 'Ljupka, Đurđa Tedeschi i Pišek su ozbiljne ikone stila. Brendove koje one nose ne znam ni izgovoriti'

25.02.2022 u 07:25

Bionic
Reading

Ida Prester otkad je još 2003. godine kročila na scenu privlači pozornost svojom glazbom, karizmatičnom osobnošću, pozitivnom energijom i zaraznim šarmom. Poznata voditeljica, glazbenica, PR, kolumnistica, netipična mama dva zaigrana dječaka i supruga uvijek je zanimljiva sugovornica pa smo je ovoga puta 'priveli' na razgovor o klasičnim ženskim temama te je rado s nama podijelila svoje beauty i modne tajne

Ova osebujna glazbenica i svestrana umjetnica oduvijek njeguje poseban modni stil koji posve odgovara njezinoj vedroj osobnosti, a nije nesklona ni modnim eksperimentima. U intervjuu je otkrila između ostalog koje komade obožava u svojoj garderobi, koje je njezino omiljeno modno razdoblje, gdje najčešće kupuje odjeću i je li osjetljiva na modne kritike.

Koliko traje i kako izgleda vaše jutarnje spremanje za izlazak iz stana?

Jutarnje jako kratko. Što brže i udobnije, jer nemam vremena za cifranje - 10 minuta sa šminkanjem i pranjem zuba. Zato to zna potrajati kad je neko snimanje ili važan event. Koji put jednostavno nemam inspiracije, pa pola ormara izbacim na krevet i pokušavam dobiti pravu kombinaciju. A muž čupa kosu, haha...

Što je uvijek u vašoj kozmetičkoj torbici? Koji vas je beauty savjet ili trik oduševio?

Beauty trikovi su jako individualni. Za mene je specifična jako blijeda put i ravne bijele trepavice okrenute dolje. Šminkam se na brzaka, nemam vremena za dugotrajno uređivanje. Zato me spašava ovaj tretman/trik: farbanje i minival trepavica. Stavim ga jednom u dva mjeseca i mirna sam s očima! Za svaki dan koristim samo lagani tonirani serum L'Oreal True Match i mijenjam ruževe. Oči šminkam samo za nastupe i snimanja. Moja dnevna make up rutina traje doslovce pet minuta.

  • +3
Ida Prester Izvor: Licencirane fotografije / Autor: PRIBAN_photography/Lilit Andric

Jeste li osjetljivi na modne kritike? Je li vas iznenadila titula najbolje odjevene Hrvatice u godišnjem izboru našeg modnog kritičara Fashion Gurua?

Apsolutno me iznenadila! Mislim da je Guru malo pretjerao, možda da me ohrabri za daljnje modne eksperimente: stvarno se ne mogu nositi s onim raskošnim damama na njegovoj listi. Ljupka Gojić, gđa Tedeschi, Pišek i ostale... To su ozbiljne ikone stila, a ja high fashion brendove koje nose ne znam ni izgovoriti, nisam toliko u modi. Ali mi je jako drago da je stil koji volim napokon prepoznat. Kombinacija vintage komada i high street modela, uz nekoliko komada omiljenih domaćih dizajnera, moda za svačiji džep. Trik je samo dobro posložiti materijale, boje i uzorke. Igrati se kombinacijama. Još uvijek učim od boljih, pratim zanimljive kreatore i blogere, moda mi je veselje i razbibriga…

Kakva je kombinacija u kojoj se najbolje osjećate?

Ima ih puno. Volim mijenjati stilove i uloge, biti svaki dan neka nova osoba. Najčešće sam u garderobi inspiriranoj 80-im godinama, mislim da sam najprepoznatljivija po tome, ali podjednako se dobro osjećam u platformama iz 70-ih, trapezicama iz 60-ih, kao i u nekim modernim krojevima. Važno mi je da ta odjeća ima neku zabavnu notu, duhovitost, nešto što se neće svakome svidjeti. Stroga elegancija i all black nisu za mene.

  • +6
Ida Prester Izvor: Pixsell / Autor: Emica Elvedji/PIXSELL

Pet must have komada u vašem ormaru?

Dobre kožne čizmice - gležnjače, baloneri u svim bojama, majice i košulje s naglašenim ramenima, skinny traperice (znam da sad nisu u trendu, ali meni su neizbježne), zanimljive statement naušnice.

Koji je najskuplji komad u vašoj garderobi?

Bakine zlatne ogrlice. Zato samo stoje u garderobi kao na izložbi, nikad ih ne nosim zbog straha da ih ne izgubim. Preskupi komadi me opterećuju, prešlampava sam za to.

Gdje najčešće kupujete? Volite li online šoping?

Kupujem skoro isključivo online. I novu i second hand garderobu. Nemam vremena hodočastiti po dućanima, točno si znam mjere i broj, rijetko kad fulam.

modne kombinacije

Stajlinzi s kojima je nemoguće pogriješiti: I dok Ljupka nosi hit traperice, Ida ima trendi ljetnu haljinu odličnog kroja

Pogledaj galeriju

Što mislite o kupnji u second hand trgovinama?

Više od 50 posto moje garderobe kupljeno je u second hand dućanima. Obožavateljica sam vintage dućana, u kojima pronađem komade koje si inače ne bih mogla priuštiti. Gucci, Pierre Cardin, Chanel, Comme des Garcons... Svi ti brendovi su u mom ormaru, samo kupljeni iz druge ruke. Osim toga, to je najekološkiji način odijevanja. Imam mrežu online second hand shopova, čija sam klijentica, obavještavaju me kad stigne nešto ludo što bi bilo po mom ukusu, a često im nosim odjeću koju 'izgustiram'. Ljudi imaju bezrazložnu odbojnost prema second handu. Ako ti se u restoranu ne gadi jesti iz 'tuđeg' tanjura, spavati na 'tuđim' plahtama u hotelu, zašto bi ti se gadila tuđa odjeća? Opereš i udomiš, haha.

Što je po vama ključno za dobar stil? Imate li neki modni uzor?

Nisam fan pretjerano naglašene ženstvenosti i erotike, zato mi stil europskog sjevera jako paše. Volim Skandinavke, naprimjer Pernille Teisbaek. Sviđa mi se jako ta jednostavnost, uz njihov talent za detalje. Ali nikako da to primijenim na sebi, jednostavno mi ne ide uz karakter. Moj je modni uzor još jedna Skandinavka, ali puno luđa i šarenija - Marianne Theodorsen. Način na koji ona slaže boje i uzorke autentičan je i genijalan. Nikad neće imati toliko pratitelja kao Pernille, ali u tome je i fora. Ludo, šašavo i nikako za svakoga.

Kako ste izgledali kao tinejdžerica?

Tad sam bila u hipi fazi. Samo podrapane trapezice, šarene košulje i perle u svim duginim bojama.

Nasmijete li se kad vidite te fotografije?

Pa nisam se zapravo puno promijenila! Koja bora više i koja kila manje (tad sam bila bucmasta) - strast prema bojama i igranju još je uvijek ista.

Koji biste svoj najveći modni promašaj najradije zaboravili?

Jao, ima ih užasno puno! Koji put tek na fotografijama skužim koliko sam fulala… Sjećam se jedne katastrofe s crnim vunenim hulahupkama i kratkim traper hlačicama. Voljela bih da tad nitko nije nosio fotić.

Godinama ste vjerni plavoj kosi. Jeste li imali izlete s drugačijim frizurama i bojama?

Bila sam crnka doslovce tjedan dana. Izgledala sam kao Nosferatu. I nikad više. Previše sam blijeda za bilo koju drugu boju.

Kako održavate vitku figuru? Jeste li gurmanica? Što najradije kuhate svojim ukućanima?

Nažalost, kuham samo najjednostavnija jela, kad stignem. U ovoj fazi roditelji mi jako puno uskaču. Bitno mi je namiriti klince, a mene što dopadne. Najčešće na sebe i zaboravim. Kuhanje je predivno i kreativno, pa jedva čekam mirnije razdoblje da eksperimentiram i u tome i naučim fore. Zasad mi je hrana samo pogonsko gorivo, jedem kad osjetim glad. To je moja tajna vitke linije, ne stignem misliti o tome.

Kako uspijevate ugrabiti vrijeme samo za sebe?

Čekam da svi zaspu pa se iskradem iz kreveta i upalim seriju. Bar mi je takav plan, ali najčešće zaspem prva (smijeh). Vrijeme za mene doći će kad pošaljem klince na fakultet, pretpostavljam. Pa kreće moje doba, dotad je samo proba…