ISTRAŽIVANJA TVRDE

Hrvatske svekrve od snaha žele malo više poštovanja

  • Autor: I. Č.
  • Zadnja izmjena 18.02.2015 09:03
  • Objavljeno 17.02.2015 u 22:03
profimedia-0192313482

profimedia-0192313482

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Gotovo svaka treća svekrva (29 posto) nije sigurna da ih snaha cijeni dovoljno, dok je devet posto njih sasvim sigurno da ih snaha ne cijeni

Iako svi očekuju da svekrve i snahe žive na ratnoj nozi, čini se da, barem što se svekrva tiče, to jednostavno nije istina. Pokazalo je to istraživanje 'Moja snaha i ja' portala MojeVrijeme.hr koji je anonimno ispitao 520 svekrva. Upitnik sastavljen od 20 pitanja vodio ih je kroz  točke odnosa svekrva i snaha, a obrada podataka pokazala je samo jedno – srušen je općeprihvaćeni mit kako majke ne trpe supruge svojih sinova.

Pokazalo se da tek manji broj snaha i svekrva žive u zajedničkom domaćinstvu, tek 15 posto, dok ih u istoj kući, ali u odvojenim domaćinstvima živi samo 14 posto; 28 posto naših ispitanica svakodnevno se viđa sa svojim snahama, 20 posto nekoliko puta tjedno, 14 posto tjedno, a 18 posto nekoliko puta mjesečno. Svaka peta svekrva snahu vidi rjeđe od toga ili gotovo nikada. I kada žive u istoj kući, ali u odvojenim kućanstvima, 29 posto svekrva ne vidi svaki dan svoju snahu.

Čak 65 posto svekrva svoj odnos sa snahom opisuje dobrim, dok je za 17 posto svekrva taj odnos čak fantastičan; 18 posto svekrva misli da je taj odnos loš ili nikakav. Gotovo jednako dobrim svoj odnos sa snahama ocjenjuju svekrve koje snahe vide svakodnevno, par puta tjedno ili tjedno. Zabrinjavajuće, 11 posto svekrva koje žive u istom kućanstvu sa snahom misle da je njihov odnos loš.

Da im je snaha dobra osoba misli visokih 44% svekrva, a da je odlična misli ih 40%. Da je snaha tek osrednja osoba misli 13% ispitanica, a da je loša – izravno je reklo samo 3% svekrva.

Čak 65% svekrva svoj odnos sa snahom opisuje dobrim, dok je za 17% svekrva taj odnos čak fantastičan. 18% svekrva misli da je taj odnos loš ili nikakav. Gotovo jednako dobrim svoj odnos sa snahama ocjenjuju svekrve koje snahe vide svakodnevno, par puta tjedno ili svaki tjedan. Zabrinjavajuće, 11% svekrva koje žive u istom kućanstvu sa snahom misle da je njihov odnos loš.

Da im je snaha dobra osoba misli visokih 44% svekrva, a da je odlična misli ih 40%. Da je snaha tek osrednja osoba misli 13% ispitanica, a da je loša – izravno je reklo samo 3% svekrva.

Koliko su današnje svekrve emancipirane, govori i podatak da ih 83% misli da njihov sin i snaha trebaju dijeliti kućanske poslove, 13% ih nije sigurno u to, dok ih samo 4% misli kako podjela na muške i ženske poslove postoji s razlogom.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!