VRIJEDI PROBATI

Hrana koju volimo, a snižava kolesterol

27.01.2015 u 07:15

Bionic
Reading

Imate li problema s takozvanim lošim ili LDL kolesterolom, prehrana vam uvelike može pomoći u tome da ga držite pod kontrolom

Kada odete na liječnički pregled, ondje će vam predložiti testiranje razine ukupnog kolesterola, LDL-a ili 'štetnog' kolesterola, koji najviše doprinosi stvaranju naslaga u arterijama, te HDL-a ili 'dobrog' kolesterola, koji čisti arterije. Već je na osnovi ovoga jasno da trebamo paziti na razinu lošeg kolesterola, a nakon godina istraživanja znanstvenici su zaključili da nam u tome može pomoći određena hrana.

Zdrava razina kolesterola ona je ispod 200 miligrama po decilitru krvi. LDL kolesterol trebao bi biti ispod 100 mg, a poželjni HDL je iznad 60 mg. Optimalna razina triglicerida je ispod 150 mg po decilitru.

Zob za doručak

Jedna od prvih stvari koje možete napraviti u nastojanju da prirodnim putem smanjite razinu štetnog kolesterola jest doručak. Jedete li zob, u šest tjedana loš kolesterol može se sniziti za 5,3 posto. Zob ima tajni sastojak - betaglukan - a on sprečava to da loš kolesterol ostane u organizmu.

Jedite ribu

Omega-3 masne kiseline spadaju među prava prirodna čuda kada je zdravlje u pitanju, a razne su studije do sada pokazale da su odlične u borbi protiv bolesti srca, demencije i mnogih drugih stanja, pa tako i lošeg kolesterola. Prema istraživanju sa Sveučilišta Loma Linda, zamjena zasićenih masti omega-3 masnim kiselinama, kojih ima u lososu i sardinama, može povećati razinu dobrog kolesterola čak četiri posto.

Orašasti plodovi

Volite li se zdravo hraniti i jesti idealne međuobroke, neka vaš izbor budu orašasti plodovi jer su također dobri za snižavanje lošeg kolesterola. Studija objavljena uAmerican Journal of Clinical Nutrition pokazala je kako su ispitanici snizili kolesterol za 5,4 posto nakon što su šest dana u tjednu, i tako mjesec dana, konzumirali 40 grama oraha. Loš kolesterol pao im je naime za čak 9,3 posto. Druga opcija mogu vam biti bademi jer se pokazalo da imaju isti učinak. Imajte na umu to da su orašasti plodovi kalorični te ih pametno kombinirajte s ostalim namirnicama.

Grah

Mnogima omiljena grahorica, posebno zimi, itekako je dobrodošla kada je zdravlje u pitanju. Studija Sveučilišta Polytechnic u Arizoni tako je zaključila da pola šalice graha u varivu može smanjiti razinu kolesterola za osam posto. Njegov glavni adut su vlakna koja sprečavaju apsorpciju kolesterola u organizmu.

Čokolada

Ima li išta bolje od tvrdnji znanstvenika da su slatkiši odlični za naše zdravlje? U ovom slučaju radi se o tamnoj čokoladi, za koju znanstvenici navode da jača dobar kolesterol. Naime ispitanici koji su konzumirali kakao podigli su razinu HDL kolesterola za čak 24 posto. U odnosu na mliječnu čokoladu, tamna ima tri puta više antioksidanata pa neka vam uvijek bude prvi izbor.

Maslinovo ulje

Zamijeniti zasićene masnoće koje nalazimo u maslacu nezasićenima svakako je dobra ideja – i za obujam vašeg struka i za vaše srce. Konzumacija maslinovog ulja, pokazalo se, podiže razinu dobrog HDL kolesterola.

Crveno vino

Vjerojatno znate da umjerena konzumacija alkohola koristi vašem organizmu zato što povremena čašica povećava razinu dobrog HDL kolesterola. Crveno vino može biti posebno korisno jer je bogato antioksidantima koji smanjuju razinu LDL kolesterola.

Avokado

Kao i maslinovo ulje, avokado je bogat nezasićenim masnoćama koje spuštaju razinu kolesterola. Mononezasićene kiseline, koje su prisutne u ovom tropskom voću, smanjit će razinu LDL i povećati prisutnost HDL kolesterola – no samo u slučaju da konzumacija avokada podrazumijeva to da ste odbacili nezdrave namirnice.