za dobar okus

Hladnjak, smočnica ili kuhinjski pult - gdje je najbolje spremiti paprike da ostanu svježe i hrskave?

19.04.2022 u 12:49

Bionic
Reading

Hladnjak, smočnica ili kuhinjski pult – različito voće i povrće zahtijeva različite uvjete čuvanja. Kada je riječ o svježim paprikama, optimalni uvjeti čuvanja su ključni jer značajno mogu produljiti vijek trajanja. Naime, spremljene u hladnjak, paprike mogu potrajati do dva tjedna

Hrskave i osvježavajuće, paprike su jedan od najjednostavnijih načina da svom tanjuru dodate malo zdrav boje. Dostupne u nijansama zelene, narančaste, crvene i žute, paprike različitim jelima daju neodoljivu boju, ali prepoznatljiv, bogat okus. Mnogi ih obožavaju jesti prerezane na pola i zapečene, narezane na kockice i dodane u salatu ili prijane u sočnom umaku. Bogatstvo okusa i mogućnost kombinacija im se ne može poreći, no kako ih čuvati često nije jasno definirano. Treba li paprike čuvati u hladnjaku ili na sobnoj temperaturi? A kako pak sačuvati ostatke polovice paprike, a da pritom ostanu svježe?

Prema riječima Maddy Rotman, voditeljice odjela za održivost u Imperfect Foodsu, svježe paprike vole hladno. Zbog toga ih uvijek treba držati u hladnjaku. 'Kada ih se drži na kuhinjskom pultu, paprike mogu trajati oko pet dana, ali u hladnjaku mogu ostati svježe i do dva tjedna,' kaže.

No, to ne znači da paprike jednostavno treba ubaciti u hladnjak na bilo koje slobodno mjesto. Ako se ne skladište pravilno, ovo povrće vrlo lako može izgubiti svoju hrskavu teksturu. Prema savjetu stručnjaka, paprike je najbolje držati u vrećici sa zatvaračem te staviti na sam vrh ladice za svježe povrće. Ako iz nekog razloga paprike ne možete držati u hladnjaku, Rotman kaže da ih onda čuvate na suhom mjestu na sobnoj temperaturi. Ostava ili polica u ormaru najbolja su alternativa u tom slučaju.

Ako planirate pojesti samo polovicu paprike, Rotman preporučuje da drugu polovicu držite u hladnjaku dok je ne iskoristite. Ako je moguće, na neiskorištenoj polovici ostavite pričvršćenu stabljiku i sjemenke. Ako ih polovice paprike spremite u ladicu hladnjaka za svježe povrće i držite je suhom, ostat će svježa, hrskava i spremna za umake i variva slijedeća dva do tri dana.

No, to ne znači da omekšane paprike koje su više mekane nego hrskave treba baciti. Takve paprike odlične su za pečenje i dodavanje u umake i variva ili pak kiseljenje.