SAVJET VIŠE

Help, stalno me zadirkuju!

02.05.2012 u 17:41

Bionic
Reading

Nije lako biti izložen podsmijehu, a ako si stalno na meti, teško je sačuvati hladnu glavu i ne izgubiti živce. Što napraviti?

Zadirkivanje u teen dobi osjetili su i mnogi slavni na svojoj koži, pa i lijepa glumica Zooey Deschanel (32).

Plavooka zvijezda hvaljene serije 'New Girl', danas je ikona stila kojoj mnogi zavide, no nije uvijek bila toliko omiljena. Kad je imala 12 godina, zbog debljine je bila na meti zločestih školskih kolegica.

'Kad sam imala 12 godina, bila sam prava bucka. Imala sam problema s kilama i zbog toga su me maltretirali u školi. Jedna mi je učenica čak pljunula u lice! A samo zato što sam pričala s njom. Valjda to nisam smjela. Sjećam se tog groznog osjećaja. Nisam mogla vjerovati. Bila sam u šoku', kaže Zooey koju znamo iz filmova 'Elf', 'Vodič kroz galaksiju za autostopere' '500 Days of Summer'

Obično su na meti zločestih vršnjaka osobe koje se po nečemu izdvajaju (npr. izgled, odjeća, mršavost, debljina, uspjeh/nespjeh u školi, stil...) no ponekad nastradaju i oni koji nisu drugačiji.

'Na mene se namjerila jedna djevojka i stalno me vrijeđala. Čak je plasirala i proširila laži o meni. Bila sam očajna jer nisam znala što sam joj skrivila. Ignorirala sam je i ona se samo prebacila na novu žrtvu. Poslije sam saznala da se zbog loše situacije kod kuće na taj način rješavala bijesa, a ja sam joj se slučajno našla na putu', rekla je Maja R. (16).

189938,189746,189534 ,189183Verbalni zlostavljači ni ne slute koliko ružne riječi pogađaju osobe kojima su upućene, osobito ako se npr. radi o nekim stvarima na koje ne možemo puno utjecati, poput visine, izgleda nosa, ušiju i drugih tjelesnih karakteristika i sl. No najveću štetu čine samima sebi jer svojim ponašanjem, iako se njima to tako možda ne čini, stvaraju vrlo lošu sliku o sebi.

Zašto to rade? Vrlo vjerojatno da vrijeđanjem žele skrenuti pozornost na sebe i u svojim očima dobiti na važnosti u društvu. Nije isključeno ni to da možda nečime izazivaš ljubomoru i zavist kod te osobe, a toga nisi ni svjestan/a. Ponekad se, pak, netko vrijeđanjem drugih želi osjećati bolje i riješiti nagomilanih frustracija.

Što napraviti? Pokušaj, ako je moguće, razgovarati s tom osobom kako bi saznao/la zbog čega si joj se toliko zamjerila. Možda je netko proširio nekakav trač o tebi (a da ni ne znaš), npr. da si se upucavala nečijem dečku na nekom tulumu ili sl. pa su se okomili na tebe? Ljudi ne bi smjeli vjerovati neprovjerenim pričama, ali poznato je da je katkad teško stati na kraj tračevima kad se zakotraljaju...

Dakle, pokušaj to nekako raščistiti razgovorom u diplomatskom tonu, a ako ne ide, pa se zadirkivanje pretvori u sve češće vrijeđanje i neke druge oblike vršnjačkog zlostavljanja, svakako razgovaraj s profesorima, pedagozima ili roditeljima. Najbolje se kloniti takvih osoba i ignorirati ih! Kad vide da ostajete totalno kul na njihove strategije vrijeđanja i zadirkivanja, dosadit ćete im i vrlo brzo će pronaći 'svježu krv'.
 
Glumica Marijana Mikulić misli da se o tome nikako ne smije šutjeti.

'Možda ta djeca nemaju ni podršku obitelji ili nekog kome vjeruju, pa zato šute i tonu dublje, a zlostavljači dobivaju krila za još veće nasilje. Mislim da moramo kao društvo biti senzibilniji za te stvari, ne libiti se uključiti i opomenuti klince kada vidimo da rade takvo što, pa makar mi s njima nemali nikakve veze. I, svakako, već od malih nogu vlastitu djecu opominjati i ukazivati im na te stvari', poručila je glumica koja kaže da u mladosti nije imala takvih problema.