PRINC HRVATSKOG PODUNAVLJA

Graševine Vina Belje zlatne na svjetskom ocjenjivanju Mundus Vini

27.11.2012 u 09:22

Bionic
Reading

Na hrvatskim i svjetskim ocjenjivanjima je potvrđeno da su Vina Belje – prvo ime za graševinu u Hrvatskoj

Berba graševine 2011. u Vinima Belje dala je novu mladost ovoj najpoznatijoj hrvatskoj vinskoj sorti koju najvišim ocjenama nagrađuju kako domaći tako i svjetski stručnjaci.

Najveća priznanja graševini stižu s ovogodišnjeg ocjenjivanja MUNDUS VINI Njemačkoj. Ovo najvećeg svjetsko ocjenjivanje vina pod pokroviteljstvom Međunarodne organizacije za vinogradarstvo i vinarstvo (OIV) koje je održano u Neustadtu okupilo je najbolje vinare iz čak 42 zemlje svijeta. Zlatne medalje Mundus Vini za dvije graševine Vina Belje potvrdile su snagu graševine kao svjetske vinske sorte s ogromnim potencijalom na izvoznim tržištima.

Najveće svjetsko ocjenjivanje ove je godine brojilo 180 stručnih ocjenjivača koji su dva tjedna kušali više od 6.000 uzoraka vina od kojih su izabrali najbolja svjetska vina ovjenčana zlatnim medaljama. Vrhunska graševina Vina Belje i graševina Goldberg Vina Belje, obje iz berbe 2011., svojim su zlatnim medaljama potvrdile da su Vina Belje prvo ime za graševinu u Hrvatskoj.

Kvaliteta beljske graševine vezana je uz specifičnost terroira hrvatskog Podunavlja i posebnu brigu o vinogradima. Padine Banovog brda okrenute prema jugu idealne su lokacije upravo za vinograde graševine o kojima se brinu iskusni vinogradari koji lozu čuvaju tijekom cijele godine jer u Belju vjerujemo da vina nastaju u vinogradu.

Berba graševine je isključivo ručna, a proizvodnja vina se odvija u suvremenoj vinariji smještenoj u srcu vinograda. Upravo moderna tehnologija donijela je novi zamah u proizvodnji beljske graševine, a zbog svježine i izraženih karakteristika sorte berba 2011. predstavlja novu mladost graševine Vina Belje.

Glavni enolog Vina Belje Marijan Knežević istaknuo je kako ove svjetske nagrade najavljuju preporod graševine kao vinske sorte u Hrvatskoj i otvaraju vrata za grandiozni izlazak graševine na svjetsku scenu koju trebaju iskoristiti svi vinari kojima je graševina uzdanica.