vinsko blago

Veličanstveni svjetski uspjesi graševina Zlatne Slavonije

06.09.2023 u 11:18

Bionic
Reading

Graševina – dragocjeno vinsko blago koje osvaja srca diljem svijeta

Priča seže dvadeset godina unatrag, kada je Ivo Enjingi 2004. godine hrabro poslao svoja vina na prestižno međunarodno ocjenjivanje. Ta godina je označila prijelomni trenutak kako za hrvatska vina tako i za veličanstvenu graševinu.

I danas, gledajući unatrag, svake godine svjedočimo obilju priznanja i nagrada hrvatskim vinima s najeminentnijih svjetskih ocjenjivanja. No, moramo se prisjetiti kako je 2004. godina zauvijek označila početak velikih međunarodnih priznanja za moderno hrvatsko vinarstvo.

Decanter World Wine Awards u Londonu nije dodijelio samo jedno, već dva prestižna priznanja hrvatskim vinima.

Prvo svjetlo reflektora usmjereno je prema graševini! Enjingijeva graševina kasne berbe iz 2002. godine osvojila je zlato i regionalni trofej za hrvatsko vino, otvarajući vrata internacionalnoj afirmaciji.

Ali to nije bio jedini trenutak sjaja. Legendarno vino Venje, mješavina bijelih sorata, također je osvojilo još prestižniji International Trophy Winner u toj kategoriji. A koja je jedna od ključnih sorti u toj kupaži? Naravno, graševina.

Taj trenutak označio je otvaranje vrata prepoznavanju hrvatskih vina na svjetskoj razini. I kad se spomene 'hrvatsko vino', nema sorte koja zaslužuje toliko pozornosti kao graševina.

Iz godine u godinu, kiša priznanja s međunarodnih ocjenjivanja postaje obilnija. Posebno se pamti 2014. kad je Graševina Turković iz berbe 2012. iz podruma Kutjevo osvojila Regional Trophy, nastavljajući stazom uspjeha Enjingija deset godina ranije.

No, najugodnije iznenađenje dolazi s Graševinom de Gotho, berba 2018. iz Kutjeva. Suci Decanter World Wine Awards nagrađuju je s nevjerojatnih 97 bodova od 100 mogućih! Taj rezultat rezerviran je samo za najiznimnija vina na svijetu, čime graševina postaje 'Platinasta' – stepenicu iznad zlata.

Ovo nije prvi put niti posljednji da je upravo ova graševina iz različitih godišta osvajala nagrade, ali psihološki utjecaj 97 bodova je neizmjeran. Berba je razgrabljena, slično kao kad je 2010. britanski restoran 'Fat Duck' Hestona Blumenthala od podruma Krauthaker otkupio čitavu izbornu berbu prosušenih bobica graševine iz 2007.

Čak i svjetski poznati kuhar poput Hestona Blumenthala prepoznao je ono što međunarodni ocjenjivači vina odavno znaju - predikatne graševine. Graševine kasne berbe, izborne berbe, izborne berbe bobica, izborne berbe prosušenih bobica i osobito - ledene berbe, postale su toliko prestižne da vinarije više i ne šalju uzorke na ocjenjivanja. Jasno je svima da Zlatna Slavonija ima izvanredne uvjete za vrhunske naslove i da je graševina put prema izvanrednosti.

I ne trebamo ići u London ili plaćati visoke cijene rijetkih berbi da bismo to doživjeli. Vrhunska graševina iz Kutjeva je jedno od najdostupnijih vina u Hrvatskoj. Jeste li znali da ova prepoznatljiva etiketa iz godine u godinu osvaja srebra i zlata na International Wine Challenge, Concours Mondial de Bruxelles i već spomenutom Decanterovom godišnjem ocjenjivanju?

Možda je sada trenutak da se, uz čašu graševine iz nekog od podruma Svijeta graševine, prisjetimo svih priznanja hrvatskoj vinarskoj tradiciji.