ODLAZAK MODNE LIČNOSTI

Francuski dizajner Pierre Cardin preminuo u 98. godini života

29.12.2020 u 14:29

Bionic
Reading

Pierre Cardin, francuski dizajner čije je slavno ime utisnuto na bezbroj potrošačkih proizvoda, nakon što su ga njegove kultne kolekcije svemirskog doba vinule u modnu stratosferu 60-ih, preminuo je u 98. godini života, objavila je na svom Twitter profilu Francuska akademija likovnih umjetnosti

Cardinovo ime utisnulo se na tisuće proizvoda, od ručnih satova do posteljine, a u doba procvata njegovog brenda tijekom 70-ih i 80-ih godina, roba s njegovim kurzivnim potpisom prodavala se na oko 100 tisuća prodajnih mjesta širom svijeta.

Taj se broj dramatično smanjio u kasnijim godinama, budući da su se njegovi proizvodi sve više smatrali jeftino izrađenima, a odjeća - koja je desetljećima kasnije ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na stilove iz 60-ih godina - osjećala se gotovo smiješno zastarjelom.

  • +8
Pierre Cardin Izvor: Profimedia / Autor: Guy Marineau / Starface / Profimedia

Mudar poslovni čovjek, Cardin je nevjerojatno bogatstvo koje je bilo plod njegovog modnog carstva iskoristio za otkup vrhunskih posjeda u Parizu, uključujući restoran Belle Epoque Maxim's, koji je često posjećivao.

Francuska Akademija likovnih umjetnosti javnost je o njegovoj smrti obavijestila putem Twittera. Među njezinim je slavnim članovima bio od 1992. godina, a u svojoj objavi nisu naveli uzrok smrti, niti gdje i kada se dogodila.

Zajedno s Francuzom Andreom Courregesom i Španjolcem Pacom Rabanneom, dvojicom drugih dizajnera sa sjedištem u Parizu poznatim po stilovima svemirskog doba, Cardin je revolucionirao modu počevši od ranih 1950-ih.

Cardin je rođen 7. srpnja 1922. godine u gradiću u blizini Venecije u Italiji, u skromnoj radničkoj obitelji. Kad je bio dijete, sa obitelji se preselio u Saint Etienne u središnjoj Francuskoj gdje se Cardin školovao i s 14 godina postao šegrt krojača.

Dizajner će kasnije prihvatiti svoj status samozatajnog čovjeka, rekavši u istom intervjuu iz 1970. godine da ga sam po sebi 'tjera da život vidi na mnogo stvarniji način i prisiljava na odlučnost i hrabrost'.

Nakon preseljenja u Pariz, radio je kao pomoćnik u kući Paquin počevši od 1945. godine, a također je pomagao u dizajniranju kostima za osobe poput Jeana Cocteaua. Također je sudjelovao u stvaranju kostima za redateljev hit 'Ljepotica i zvijer' iz 1946. godine.

Nakon kratkog rada s Elsom Schiaparelli i Christianom Diorom, Cardin je otvorio svoju prvu modnu trgovinu u gradskoj četvrti Tony First.