KORISNI SAVJETI

Fotografije koje će prodati vašu nekretninu

07.12.2018 u 09:10

Bionic
Reading

Svi znamo da slika govori više od tisuću riječi pa je tako fotografija vašeg oglasa 'mamac' koji će prvi privući potencijalne kupce

Bez obzira je li Vaš dom fantastična nekretnina, ukoliko je fotografija tamna, mutna, loše kvalitete, činjenica je da će manje ljudi uopće kliknuti vaš oglas.

Ukoliko ne možete ili iz bilo kojeg razloga ne želite uložiti u profesionalno fotografiranje nekretnine, Prvi Kvadrat vam donosi male trikove kako bi fotografije vaše nekretnine izgledale kao da su slikane od strane profesionalnih fotografa.

UREDNA NEKRETNINA

Fotografije nepospremljenih nekretnina veoma su odbojne. Ako ste odlučili prodati nekretninu, najmanje što možete je uložiti malo svog truda i vremena kako biste nekretninu prikazali u najboljem svjetlu. Pospremite dom, maknite isključivo privatne predmete kako bi si potencijalni budući vlasnici mogli dočarati vlastiti život u vašoj nekretnini. Koliko god da su kućni ljubimci slatki i dio obitelji, pokušajte da se ne nalaze na fotografijama. Veoma često se susrećemo s fotografijama nekretnina na kojima se nalazi razbacana roba, nepospremljen krevet, neuredna kupaonica, ostaci ručka, prepune pepeljare itd….i vjerujte nam, te fotografije nikome nisu privlačne!

KVALITETA FOTOAPARATA

Bez obzira hoćete li koristiti fotoaparat ili pametni mobitel, savjetujemo vam da isti nema manje od 5 megapiksela kako bi dobili jasne i prihvatljive slike.

STATIVI ZA FOTOAPARATE

Nemojte zanemariti važnost stabilnosti fotoaparata, stativi u današnje doba postoje i za mobitele i možemo vam reći kako im cijene nisu nebeske.

BROJ FOTOGRAFIJA

Što više fotografija, to bolje, no podjednako, nije potrebno da kauč slikate iz 3 različite perspektive, već se držite sigurnog recepta. Neka vaš oglas sadrži maksimalno 20 fotografija te pripazite da su veličine do 5MB kako bi se oglas brže učitavao.

  • 2 fotografije dnevnog boravka u pejzažnoj orijentaciji
  • 2 fotografije kuhinje u pejzažnoj orijentaciji
  • 2 fotografije (svake) spavaće sobe u pejzažnoj orijentaciji
  • 1 fotografija kupaonice u portretnoj orijentaciji
  • 2 – 3 fotografije okućnice, par više ukoliko ima posebne specifikacije (bazen, igralište, povrtnjak, voćnjak itd.)
  • po jedna fotografija svih preostalih prostorija ili značajki nekretnine u portretnoj orijentaciji – garaža, balkon, spremište, praonica rublja, zimski vrt, arhitektonski detalj itd.

KUT SNIMANJA

Kako bi u kadar 'stala' cijela prostorija, razmislite o slikanju s ulaznih vrata. No, budući da je svaka prostorija i raspored u njoj drugačiji, fotografiranje prostorije s ulaznih vrata nije uvijek najbolji odabir. Stoga vodite računa da fotografirate dijagonalno 'od ugla do ugla' kako bi se u vašem kadru nalazila što veća površina prostorije.

OSVJETLJENJE

Prije nego što započnete s fotografiranjem, pobrinite su rolete podignute te zavjese odmaknute kako bi prodiralo što više prirodne svjetlosti. Na fotografiranje se odlučite tijekom vedrog dana, a ne noći jer su fotografije nemjerljivo ljepše i kvalitetnije kada se fotografira uz prirodnu svjetlost. Idealno vrijeme za fotografiranje nekretnine je prije zalaska sunca zbog idealne količine prirodne svjetlosti i lijepih boja neba. Također, pripazite da se na fotografijama ne pojavljuju sjene predmeta. Fotografije na kojima je prisutna samo prirodna svjetlost, imat će hladniji ton.

Nadalje, upalite svjetla te ukoliko je potrebno koristite bljeskalicu (fotoaparata, smartphone-a). Korištenje bljeskalice dodat će svjetlo na tamna područja vašeg fotografskog objekta i smanjiti razliku između svijetlih i tamnih područja fotografije. Fotografije prostorija u kojima je upaljeno svjetlo, čine se toplijima te stvaraju osjećaj dobrodošlice. Imajte na umu da 'umjetno' svjetlo uvodi različite temperature svjetlosti, što bi se naknadno trebalo uravnotežiti koristeći programe za obradu fotografija.

BALANSIRANJE BIJELE BOJE

Vjerojatno ste do sad zamijetili kako stvari koje su iz perspektive Vaših očiju bijele, ponekad tako i ne ispadnu na fotografiji. Bijela boja predmeta se ponekad doima sivkastom ili žućkastom, a balansiranjem bijele boje u programima za obradu fotografija možete postići da fotografija nema ni prehladan ni pretopao ton.

IZBJEGAVAJTE ČUDNE KUTEVE

Fotografije nekretnine ne bi trebale biti apstraktna umjetnost, već preslika realnosti stoga fotoaparat držite u visini prsnog koša i snimajte ravno (bez tzv. fish eye leće, snimanja iz zraka – stojeći na ljestvama itd.).

UKLJUČITE RUČNE POSTAVKE

Bez obzira na činjenicu da su današnji mobiteli i fotoaparati veoma 'pametni', fotografije će biti kvalitetnije ukoliko ručno podesite postavke. Kada su postavke podešene na 'automatski', moguće je da će fotoaparat automatizmom isključiti distorziju i vinjete.

Također, trebali bi podesiti brzinu okidača na između 1/60 i 1/2 sekunde. ISO (mjera osjetljivosti senzora) – držite što je moguće niže, osim ako vaš cilj nije slika puna buke i zrna. Stručnjaci sugeriraju da ne prelazi više od 400.

FOTOGRAFIRANJE U HDR NAČINU

Vrlo je vjerojatno kako su određeni dijelovi prostorije obasjani sunčevom svjetlosti, dok su drugi puno tamniji. Fotografiranje u HDR načinu, osvijetlit će tamnije dijelove slike bez da uzrokuje negativan učinak na dobro osvijetljene dijelove prostorije.

REDOSLIJED FOTOGRAFIJA

Smislenim redom učitajte fotografije u sklopu oglasa. Neka Vaše fotografije ispričaju priču, daju osjećaj virtualne šetnje Vašim domom. Započnite s fotografijom eksterijera, nastavite preko kadra snimljenog s ulaza, preko dnevnog prostora pa sve do fotografija detalja za koje smatrate da su prednost vaše nekretnine.

EDITIRANJE FOTOGRAFIJA

Danas se na internetu može pronaći zaista mnogo besplatnih programa i aplikacija za uređivanje fotografija, a pritom ne morate biti fotograf ili grafički dizajner kako biste ih znali koristiti. Navedeni programi pomoći će Vam u osnovnim poboljšanjima fotografija poput izoštravanja, izravnavanja, balansa bijele boje te ispravljanja boja, no imajte na umu da ne pretjerujete s kojekakvim efektima i filterima koje će vaš dom prikazati na nereprezentativan način.

Ako Vam nakon mnogo pokušaja fotografije i dalje ispadaju kao da su izašle iz nekog šaljivog videa, možda bi bilo najbolje da si uštedite vrijeme i investirate u profesionalno fotografiranje nekretnine. Naposljetku, nije li vrijedno uložiti u oglas ako to znači veći broj pregleda oglasa i bržu prodaju…

Prodaju ili najam svog doma sa super fotkama oglasite na Prvom Kvadratu!

*Svrha ovog članka je informativno – zabavna. Prvi kvadrat d.o.o. ne preuzima nikakvu odgovornost ili obvezu u pogledu cjelovitosti bilo kojeg podatka koji je naveden u članku.