#DOBREPRIČE

[FOTO] Što se dogodi kada profesorica engleskog završi tečaj šivanja? Upoznajte Kseniju Hrkać iz Širokog Brijega, bez čijih sVEZalica ne može nijedan pravi ljubitelj knjiga

tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Privatni album

Bilo da je riječ o gradskoj, bilo morskoj, u torbi za plažu neizostavna je knjiga. Da se ne bi oštetile, umrljale, pohabale i savile korice i stranice, za to postoje košuljice/pidžamice nalik na torbice za laptop koje je osmislila te ih s puno ljubavi i strasti izrađuje srednjoškolska profesorica engleskog jezika i književnosti iz Širokog Brijega, Ksenija Hrkać. Zanimljivi materijali, atraktivniji dezeni, različiti načini zatvaranja, džepići - rukotvorine ove dizajnerice i kreativke osvajaju na prvi pogled pa je ubrzo postala hit među knjigoljupcima iz cijele regije

Ideja za sVEZalice rodila se, kaže nam Ksenija Hrkać, prije četiri godine. Naime tada je završila tečaj šivanja i prijateljica ju je zamolila da joj napravi torbicu za knjige.

'Prihvatila sam, napravila svoju prvu pidžamicu za knjige i otada ih je iz moje radionice izašao uistinu velik broj', govori nam. Premda je sve započelo izradom predmeta za vjenčanja i krštenja, preslatke pidžamice, odnosno navlake za knjige oduševile su sve u njezinoj okolini.

Ksenija Hrkać već četiri godine uveseljava ljubitelje knjiga svojom 'knjižnom oblekicom'

Ksenija Hrkać već četiri godine uveseljava ljubitelje knjiga svojom 'knjižnom oblekicom'

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Privatni album

'Nisam očekivala toliku zainteresiranost, ali vjerojatno je i činjenica da sam bila jedina na našem području pripomogla tom uspjehu. Na početku sam bila sama u tome i nekako sam stizala uz redovit posao, ali kako se sve širilo, pomoć uže i šire obitelji bila je više nego dobrodošla. Naravno, meni najdraži dio posla osmišljavanje je novih materijala i šivanje, a fotografiranje i marketing su područja u kojima najviše cijenim pomoć', otkrila je.

Opisala je koliko traje nastanak čarobne robice za knjige koja već putuje svijetom.

tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Privatni album

'Izrada obuhvaća dizajniranje, oslikavanje materijala, tiskanje, a samo šivanje traje oko sat vremena. Žao mi je što nisam vodila točnu evidenciju broja izrađenih sVEZalica, ali mislim da ih je preko 3000 otplovilo knjigoljupcima', ističe.

Zanimalo nas je radi li ih sama ili ima pomagače.

'Drago mi je da ste ovo pitali i htjela bih spomenuti sve svoje pomagače: muž i djeca pomažu mi oko krojenja, slaganja kutija, dizajniranja tkanina i svega ostaloga, a šira obitelj rješava poštu i fotografiranje te uskače s ručkovima kad zagusti. Svi oni omogućavaju da meni ostane onaj dio posla koji obožavam i zahvalna sam im na tome jer time moja strast prema ovim čuvaricama knjiga samo raste i razvija se', napominje.

Ono što je sjajno kod sVEZalica to je što se svaka može naručiti po mjeri, prema knjizi za koju je namijenjena. 'Standardne dimenzije su 21x27 centimetara, ali svaki model može se prilagoditi željama i potrebama kupaca. Tu su modeli za e-čitače, laptope i razne uređaje. Komuniciram sa svojim kupcima i nastojim da u konačnici dobiju baš ono što su tražili. Moj najdraži model onaj je s patentnim zatvaračem i napravljen od vodoodbojne tkanine. U njega strpam knjigu, mobitel, novac i ključeve, a taj specifični materijal štiti od vode, što je savršeno i za plažu i za kišne dane', pojašnjava Ksenija.

Pitamo je gdje nabavlja materijale i čime se vodi pri odabiru jer u ponudi ima varijanti za svačiji ukus - od profinjenijih do onih razigranijih - morskih, s pticama, autićima, sovama, stiliziranim lišćem, jelenima, čak i s Dinamovim grbom ili na temu neke poznate televizijske serije.

'Nabavljam ih odasvud: iz lokalnih dućana i web trgovina, a u posljednje vrijeme sve više izrađujem svoje materijale. Motive oslikavaju moji prijatelji umjetnici, a grafički dio odrade kćerke, i na taj način želim ostati unikatna i prepoznatljiva', naglašava.

Osim toga, sVEZalice su perive u perilici rublja, a vodoodbojne tkanine savršene su za održavanje jer ne upijaju vodu i lako se brišu. Pitali smo je što misli da je potrebno kako bi se izdvojila i istaknula na tržištu punom najrazličitijih kreativaca.

'Da biste se izdvojili, trebate se držati svojih vrijednosti, načina rada, biti odgovorni, marljivi, a originalnost je jedna od najvažnijih osobina za uspjeh', smatra ova strastvena ljubiteljica knjiga te nastoji poticati svoju okolinu i na radnom mjestu i u obitelji na čitanje. Kad je o knjigama riječ, omiljeni žanr s godinama joj se mijenja.

'Dok sam bila srednjoškolka, nedostatak knjiga i višak vremena utjecali su na to da čitam sve što mi dođe pod ruku, uslijedilo je razdoblje krimića, a sada nekako najviše uživam u fantasy knjigama. Naravno, čitam i sve ostalo, pratim preporuke blogera, svojih prijateljica i prijatelja', priznaje. I s njom smo se dotakli pandemije i toga koliko se ona odrazila na sVEZalice.

'Pandemija se odrazila na sve nas, tako i na sVEZalice. Nekoliko mjeseci nisam uopće imala volje za rad i stvaranje. Srećom se to brzo promijenilo, tako da sam nekako nastavila tamo gdje sam stala. Štoviše, rodile su se neke nove suradnje i nove ideje', rekla je Ksenija.

Pored sVEZalica, ono što je najviše veseli njezina je obitelj te prijatelji i posao profesorice u školi. Slobodno vrijeme ispunjava čitanjem, radom u vrtu i putovanjima. Na kraju nam je otkrila ponešto o svojim planovima.

'U budućnosti želim prije svega da budemo svi zdravi i u miru. Što se tiče planova vezanih uz sVEZalice, nadam se uskoro završiti web shop i plasirati svoje proizvode na šire tržište. Također planiram proširiti paletu svojih proizvoda, a uz to stalno raditi na unikatnosti i kvaliteti', najavila je.

  • +4
  • +1

Ksenija Hrkać

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Privatni album

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!