UZDRAVLJE

Festival vina i dobre hrane u osječkoj Tvrđi

01.12.2015 u 14:33

Bionic
Reading

Najavljen je drugi festival vina, delicija i ugodnog življenja WineOS, koja će se predstojećeg vikenda, 4. i 5. prosinca, održati u osječkoj Tvrđi u Muzeju Slavonije – zgradi Glavne straže

WineOS ove godine ponovno dovodi sve najvažnije vinare s istoka Hrvatske, a međunarodni karakter opravdat će gosti iz susjednih država: Mađarske, Srbije i Bosne i Hercegovine. Ujedno će posjetitelji imati prigodu uživati u delicijama nekoliko restorana iz Osijeka i okolice, malih proizvođača sireva i suhomesnatih proizvoda te vrhunskih čokolada i pralina. Za vinare, novinare i posjetitelje oba dana sajma održavat će se radionice.

'Drugi WineOS okupit će 60-ak izlagača. Sedam vinarija iz Mađarske, pet iz Srbije te jedan iz Hercegovine festivalu će dati međunarodni karakter i, vjerujem, dodatno zainteresirati naše sugrađane te sve one koje će put nanijeti u Osijek krajem tjedna. Za hranu će se brinuti sedam restorana iz Osijeka i okolice kao i mali proizvođači delicija i tradicijskih prehrambenih proizvoda. WineOS je ujedno sjajna prilika za predstavljanje vinogradarske 2015. godine po vinogorjima Slavonije i Baranje. Za vinare, novinare i posjetitelje organizirali smo i radionice koje će se održavati oba dana festivala i to s različitim temama: od markice kvalitete kutjevačkog vinogorja, preko maceriranih vina, povijesti vina, predstavljanja određenih sorti, vinarstva u digitalnom dobu sve do utjecaja drveta na arome te samostalnog kupažiranja vina,' istaknuo je glavni organizator WineOS-a Vinko Ručević.

'Logično je i potrebno da svaka regija ima svoj centralni festival, a upravo WineOS vidimo kao središnje mjesto za predstavljanje vina i vinara istočne Hrvatske. Ove smo se godine baš zbog toga odlučili aktivnije uključiti u organizaciju festivala i vjerujem kako će posjetitelji biti zadovoljni,' rekao je naš poznati vinar i čelnik udruge Graševina Croatica Vlado Krauthaker.

'Grad Osijek ponovno se uključio u organizaciju jer je ovakav tip manifestacija važan za grad, ali i cijelu regiju u promociji vina i delicija, ali i turizma u cijelosti. Ujedno smo festival i formalno uključili u proslavu Dana Grada što će i tom obilježavanju dati na raznolikosti sadržaja. Ovog tjedna Tvrđa će biti pravo središte grada pa vjerujem kako će se i ove godine odazvati velik broj naših sugrađana i gostiju te ih ovom prigodom pozivam da nam se pridruže,' istaknuo je zamjenik gradonačelnika Osijeka Vladimir Ham.

WineOS će oba dana početi u 14 i trajati do 22 sata. Dnevna ulaznica stoji 30, a za oba dana 50 kuna dok se degustacije na festivalu i radionice neće naplaćivati. Kaucija za festivalsku čašu je 20 kuna. Uzdravlje!