jasna pravila

Evo zašto za posjet Papi žene u pravilu odijevaju crnu odjeću, a bijela boja rezervirana je samo za privilegirane

15.11.2021 u 15:54

Bionic
Reading

Privatna audijencija kod Pape važan je događaj, a odabir odjeće za tu prigodu vrlo je važno pitanje kojim upravlja tisućljetna tradicija. I dok je Vatikan posljednjih godina poprilično popustio po pitanju rigoroznog dress coda, jedna boja je ipak rezervirana samo za nekoliko žena na svijetu

Vatikanski protokol navodi kako za vrijeme susreta s papom žene trebaju nositi duge rukave, svečanu crnu odjeću i crni veo koji pokriva glavu. Međutim, od 80-ih godina strogi dress code, koji propisuje odijelo za muškarce te crnu haljinu i veo za žene, znatno je manje rigorozan. Na audijenciji kod Pape žene su dužne nositi haljinu strogog kroja i boje, po mogućnosti crne. Haljina ne smije biti dekoltirana, mora prekrivati ramena, a suknja treba sezati ispod koljena. Naime, u rimokatoličkoj tradiciji crne haljine označavaju vrline kao što su pobožnost i poniznost.

Blještavi i upečatljiv nakit treba izbjegavati, a nešto diskretno i elegantno je u redu, te kod nakita vrijedi pravilo 'manje je više'. Općenito, ne treba pretjerivati s dodacima i oni ne bi trebali biti jarkih boja. Papu treba oslovljavati s 'Vaša Svetosti'.

I dok se crne haljine i dalje ostaju najčešći izbor za posjet papi, od 80-ih godina prošlog stoljeća pravila odijevanja postala su manje striktna pa je danas poželjno da pri susretima s papom žena nosi crni veo preko glave samo kad dolazi bez pratnje. Međutim, da je dress code znatno manje rigorozan pokazuje i činjenica da mnoge čelnice više ne nose ni crno tijekom papinske audijencije: ni Mary Robinson ni Mary McAleese, dvije bivše irske predsjednice, nikada nisu nosile crno tijekom audijencije kod Ivana Pavla II, dok je prva dama Rusije Raissa Gorbačova nosila crvenu haljinu za jednu od papinskih audijencija.

Cherie Blair, supruga bivšeg britanskog premijera Tonyja Blaira, izazvala je kontroverze kada je odjenula bijelu haljinu pred publiku koju je držao papa Benedikt XVI. 2006. godine.

  • +4
Zoran i Sanja Milanović kod pape Franje Izvor: EPA / Autor: VATICAN MEDIA HANDOUT

Međutim, bijelu odjeću za posjet papu propisuje tradicionalni le privilege du blanc na francuskom, odnosno privilegio del bianco na talijanskom, koji dopušta ženi da u prisutnosti Svetog Oca nosi odjeću u bijeloj boji, a ovu povlasticu smiju koristiti samo vladarice koje nose titule najviših katoličkih monarha. Prema službenom protokolu, sve ostale žene moraju nositi crnu odjeću ili crni veo preko glave, a bijela odjeća rezervirana je samo za katoličke kraljice i princeze kojim je dopušteno da se tako odjenu za važne događaje poput privatnih posjeta, kanonizacija, beatifikacija ili posebnih misa.

Trenutno se ova povlastica odnosi samo na sedam žena na svijetu, pa u bijelom pred papu mogu Sofija od Grčke (bivša kraljica Španjolske), Paola - kraljica Belgije, Marija Terezija - velika vojvotkinja od Luksemburga, Matilda - kraljica Belgije, Leticia - kraljica Španjolske, Marina - princeza Napulja i princeza Charlene.

  • +15
Joe i Jill Biden u posjeti Papi Franji Izvor: Profimedia / Autor: Handout / AFP / Profimedia

No, ova privilegija se ne odnosi na supruge predsjednika republika, kao ni žene svih katoličkih monarha ili žene nekatoličkih monarha. Iako su katolici, to se ne priznaje kraljici Lesota ili princezi od Lihtenštajna, kao ni suprugama su-prinčeva Andore i princa i velikog meštra Malteškog reda. Privilegija također nije dodijeljena nizozemskoj kraljici Máximi, koja je katolička supruga protestantskog kralja Willema-Alexandera, ako ni Katarini, vojvotkinji od Kenta, princezi Michael od Kenta, ili Sylvani, grofici od Saint Andrewsa, koji su stariji katolički članovi protestantske britanske kraljevske obitelji.

Privilegiju nošenja bijele odjeće pred Papom u koristile su sve navedene privilegirane dame. Prvi put u povijesti Monaka tu privilegiju koristila je i princeza Charlene za audijenciji kod pape Benedikta XVI. Charlene je ponovno iskoristila tu privilegiju 18. siječnja 2016. kada je posjetila papu Franju u sklopu službenog državnog posjeta Vatikanu sa svojim suprugom Albertom II, princem od Monaka.