vatikanski dress code

Sanja Musić Milanović nastavlja novu tradiciju: Pred Papu bez vela, ali zato u vrlo klasičnoj crnoj haljini

15.11.2021 u 14:39

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović u službenom se posjetu Vatikanu sastao s papom Franjom, a pratila ga je supruga Sanja Musić Milanović. Predsjednikova supruga za ovu važnu prigodu ostala je vjerna svom elegantnom modnom stilu koji je sjajno uklopila u strogi vatikanski dress code. Slijedeći primjer Sanje Orešković, Ane Maslać Plenković i Angele Merkel prije nekoliko godina, Sanja Musić Milanović nije nosila crni veo

Predsjednik Zoran Milanović na početku službenog posjeta Vatikanu, sa suprugom Sanjom Musić Milanović stigao je na privatnu audijenciju kod Svetog Oca. Nakon sastanka rekao je da su razgovarali o stanju u regiji te da je Papi poklonio glagoljaški misal, a pažnju je, po običaju, privukla modna kombinacija Sanje Musić Milanović.

Sanja Musić Milanović za ovu prigodu posegnula je za vrlo nenametljivom i klasičnom kombinacijom crne haljine dugih rukava i duljine tik ispod koljena. Kombinaciju je zaokružila klasičnim crnim salonkama na petu te dodala remen kojim je istaknula struk. Osim remena, detalje su činili sjajni crni ukrasi na rukavima te prsten s velikim crnim kamenom. Iako u potpunosti odjevena u crnu boju, Sanja Musić Milanović glavu nije prekrila crnim velom. No to joj papa Franjo, koji slovi za jednog od najliberalnijih papa u povijesti, zasigurno nije zamjerio.

Ne pokrivajući glavu crnim velom, predsjednikova supruga slijedila je primjer sve većeg broja žena koje pri posjetu papi ne nose tradicionalni veo i time podupiru manje rigorozan dress code. Naime veo tom prilikom svojevremeno nisu nosile ni Ana Maslać Plenkovć, Sanja Orešković, ali ni bivša njemačka kancelarka Angela Merkel.

  • +4
Zoran i Sanja Milanović kod pape Franje Izvor: EPA / Autor: VATICAN MEDIA HANDOUT

Naime vatikanski protokol s godinama je olabavio svoj rigorozan dress code koji je nalagao ženama da nose isključivo formalnu odjeću dugih rukava i dužine do ispod koljena u crnoj boji te crni veo, tzv. mantillu, koji pokriva glavu. Od 80-ih godina prošlog stoljeća ta su se pravila ipak izmijenila te je danas poželjno da pri susretima s papom žena nosi crni veo preko glave samo kad dolazi bez pratnje.

I dok većina dama za posjet papi bira crne, nenametljive kreacije, duljine do koljena, bijela odjeća pri susretu s njime rezervirana je samo za katoličke kraljice i princeze i dopušteno je da se odjenu tako za važne događaje poput privatnih posjeta, kanonizacija, beatifikacija ili posebnih misa.

Prva dama Hrvatske, po struci liječnica, poznata je po jednostavnom, ali vrlo elegantnom i profinjenom modnom izričaju, a vrlo često bira haljine A-kroja, kojima je doista nemoguće pogriješiti. Provjerene modne kombinacije obično upotpuni detaljima poput nakita i šešira. Njezin besprijekoran poslovno-elegantni modni stil i ovoga puta pokazao se kao sjajan odabir te se odlično uklopio u strog, iako znatno manje rigorozan, dress code.