PAUZA ZA ZDRAVLJE

Evo zašto se od posla treba odmoriti svakih 20 minuta

09.03.2012 u 12:10

Bionic
Reading

Tijekom užurbanog i radnog dana u uredu, pomisao da ustanete od radnoga stola čini se poput nemoguće misije, no znanstvenici kažu da je, bez obzira na sve, za vrijeme radnoga vremena za očuvanje zdravlja nužno svakih dvadesetak minuta ustati i nakratko prošetati

Australski znanstvenici otkrili su da redovito uzimanje pauze i ustajanje od stola za vrijeme radnog vremena pomaže u smanjenju razine glukoze i inzulina nakon jela. Naime, iz prijašnjih rezultata poznato je da visoke razine glukoze i inzulina povećavaju rizik obolijevanja od bolesti srca i dijabetesa, a češćim ustajanjem i kratkom šetnjom razina glukoze i inzulina se smanjuje te djeluju blagotvorno na opće zdravlje, piše Daily Mail

'Dok sjedimo, naši mišići su u opuštenom stanju te organizmu ne pomažu regulirati mnoge tjelesne metaboličke procese', kaže profesor David Dunstan sa Baker IDI Heart and Diabetes Institutea u Melbourne.

Profesor Dunstan i njegov tim ranijom studijom su došli do zaključka da osobe koje dnevno provedu četiri sata gledajući televiziju imaju kraći životni vijek, a u novoj studiji htjeli su provjeriti da dugotrajno sjedenje utječe na unos i razgradnju hrane u organizmu.

Nakon obroka, razina glukoze u krvi raste, nakon čega slijedi i porast razine inzulina koji pomaže stanicama da šećer iz krvi iskoriste za dobivanje energije, no nakon toga razina energije polako opada.

Istraživanjem znanstvenici su ustvrdili da je višesatno sjedenje bez pauze vrlo loše za zdravlje, a pokus s ispitanicima, podijeljenim u dvije grupe, pokazalo je da se razina glukoze kod osoba koje su se od stola ustajale svakih dvadesetak minuta smanjila za čak 24 posto, za razliku od grupe ispitanika koja je sjedila cijelo radno vrijeme.

'Ono što me najviše iznenadilo u ovoj studiji nije bio podatak koliko su pauze dobre za zdravlje, već podatak koliko višesatno sjedenje narušava zdravlje,' kaže profesor David Dunstan koji savjetuje da se na poslu pokušate ustati svakih dvadesetak minuta i barem prošetati po sobi.