VIŠE ŠTETE

Evo zašto multitasking nije dobar

18.06.2013 u 09:10

Bionic
Reading

Multitasking je precijenjen! Evo nekoliko načina na koje vas obavljanje više stvari istovremeno može učiniti manje, a ne više učinkovitima

Svi to radimo: šaljemo SMS poruke hodajući ili vozeći se, odgovaramo na mailove tijekom sastanka, razgovaramo telefonom i istovremeno kuhamo večeru. Uz moderan, ubrzan način života, obavljanje jedne po jedne stvari luksuz je koji si mnogi ne mogu priuštiti. No multitaskingom ni sebi ni svojim bližnjima možda ne činite dobro! Istraživanja pokazuju da nismo ni približno učinkoviti kao što mislimo, a u nekim slučajevima multitasking može biti štetan za zdravlje. Evo nekoliko razloga zašto biste trebali prestati raditi sve čime se trenutno bavite – zapravo, svime osim jednom stvari – i razmisliti o načinu na koji radite, družite se i živite svoj život.

Multitasking usporava
Usprkos uvriježenom mišljenju, multitasking ne štedi vrijeme. Zapravo, vjerojatno će vam trebati dulje da biste završili dva zadatka ako ih rješavate istovremeno, nego što bi vam trebalo da se bavite prvo jednim, a zatim drugim zadatkom.


Griješite
Stručnjaci procjenjuju da prelazak na druge zadatke može uzrokovati pad produktivnosti za čak 40 posto. Također ste skloniji greškama ako jedna ili više aktivnosti zahtijeva kritičko razmišljanje. Francuska studija iz 2010. godine otkrila je da naš mozak može završiti dva zahtjevna zadatka bez previše tegoba. No s dodavanjem trećeg zadatka, i svakog sljedećeg, povećava se broj grešaka koje činimo.

Uzrokuje stres
Kada su stručnjaci sa sveučilišta California Irvine mjerili otkucaje srca zaposlenika s i bez stalnog pristupa e-pošti, otkrili su da su oni koji su kontinuirano primali poruke bili stalno pozorni, a njihovi otkucaji srca brži. Zaposlenici bez stalnog pristupa e-pošti manje su se bavili multitaskingom i zato su bili pod manjim stresom.

Više pročitajte na ordinacija.hr.