NEUGODNA SITUACIJA

Evo zašto je dobro poslušati onaj osjećaj u trbuhu

28.05.2014 u 11:28

Bionic
Reading

Znate li onaj osjećaj u trbuhu koji vam se počne javljati u nekim neugodnim situacijama? E pa možda biste mu trebali vjerovati…

Najnovije istraživanje pokazuje da ne bismo trebali biti fokusirani samo na mozak kao centar emocija, nego i na trbuh. Naime, u trbuhu jako dobro možemo osjetiti prijeteće i potencijalno opasne situacije pa zato ne bismo trebali zanemariti te signale.

Švicarski znanstvenici prvi put su ustanovili da osjećaj u trbuhu koji neki nazivaju i intuicijom, ima vrlo značajnu ulogu u zaštiti čovjeka od opasnosti. Kako? Glavni živac prenosi signale iz trbuha u mozak te se tako čovjek može pripremiti za djelovanje u opasnim situacijama.

'Naše je istraživanje pokazalo da u situacijama koje u nama bude strah ne reagiramo najprije iz mozga, nego iz trbuha. Onaj osjećaj u trbuhu začetnik je složenog procesa koji završava u ljudskom mozgu. To znači da nikako ne biste trebali zanemariti taj osjećaj kad vam se pojavi', istaknuo je glavni znanstvenik istraživanja Urs Meyer.

Iako je potrebno obaviti dodatna istraživanja kako bi se detaljnije utvrdilo što se točno događa u našem trbuhu, znanstvenici već sada ističu kako ignoriranje osjećaja u trbuhu može dovesti do ponavljanja pogrešaka.